Makedonija: Produžen raspust zbog zagađenog vazduha 1Foto: Dejana Majstorović

Poslednja dva, tri dana zagađenost vazduha u većim makedonskim gradovima i nekoliko puta je iznad dozvoljenih granica, a u Skoplju su danas uvedeni besplatan gradski prevoz i dvostruko skuplje cene parkiranja u centru, kao mere za smanjenje zagađenja.

Zamenik ministra obrazovanja Makedonije Petar Atanasov medijima je izjavio da je zimski školski odmor produžen zaključno sa utorkom 22. januara i da važi za sve državne i privatne osnovne i srednje škole.

Kako je istakao, ta hitna mera je doneta da bi se skratilo vreme izlaganje dece zagađenom vazduhu i tako zaštitilo njihovo zdravlje.

Prilikom odluke da zimski odmor produži dva dana vlast se rukovodila vremenskom prognozom, ali je u slučaju da se zagađenost vazduha ne smanji moguće je i da bude i dodatno produžen.

„Vlada Makedonije, a pre svega ministarstva za životnu sredinu i za zdravstvo narednih par dana pratiće situaciju i na osnovu toga u koordinaciji sa Ministarstvom prosvete biće odlučeno o eventualnom daljem produžavanju zimskog odmora“, rekao je Atanasov.