Melburn najavljuje ublažavanje mera zaključavanja 1

Ausrtralijski grad Melburn izaći će krajem oktobra iz lokdauna uvedenog zbog borbe protiv korona virusa ako se dostigne cilj da bude vakcinisano 70 odsto odrasle populacije, pokazuje mapa puta objavljena danas.

Oko pet miliona stanovnika Melburna je pod merama zaključavanja od 5. avgusta, šesti put od početka pandemije.

Vlasti australijske države Viktorije, gde se Melburn nalazi, objavile su da će te mere biti ukinute kada 70 odsto stanovnika starijih od 16 godina bude potpuno vakcinisano, što se očekuje da će biti postignuto 26. oktobra.

„Lokdaun će biti završen“, rekao je premijer države Viktorija, Den Endruz i dodao da ograničenje izlazaka i policijski čas više neće biti na snazi, ali da će niz restrikcija i dalje ostati u primeni.

Restorani i pabovi moći će ponovo da budu otvoreni, ali će biti dozvoljeno maksimalno 50 osoba potpuno vakcinisanih da sede napolju, dok će ostati na snazi zabrana posete kućama.

Kada stopa vakcinacije dostigne 80 odsto, što se predviđa oko 5. novembra, potpuno vakcinisani stanovnici Melburna imaće više slobode i moći će da ne nose masku napolju, prime do 10 posetilaca kući i da rade u kancelariji.

To postupno ponovno otvaranje omogućićen normalizovanje odgovora na korona virus.

„Ne možemo trajno suzbiti virus. Zaključavanje je omogućilo da se dobije u vremenu i dostine 70 do 80 odsto vakcinisanih“, rekao je premijer.

Grad koji je četiri meseca bio zatvoren prošle godine beleži stotine novih slučajeva zaraze kovida-19 svakog dana uprkos primeni strogih mera.

Posle strategije nula kovida tokom velikog dela pandemije, Australija je imala teškoće da suzbije širenje delta soja virusa. Vlasti australijskih država okreću se sve više ka ublažavanju restrikcija kada poraste broj vakcinisanih.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.