Mišel: Severna Makedonija mora da pruduži sa reformama 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Na konferenciji za novinare sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, kako su preneli loklani mediji, on je istakao da je sudbina Severne Makedonije evropska i da zato ima nameru da Savetu predloži strategiju baziranu na tri stuba.

Mišel je objasnio da je prvi stub da se sledećih sedmica i meseci Evropski savet fokusira na reformu modela proširenja EU i njegovoj modernizaciji.

„Drugi stub će biti ponovno postavljanje piitanja starta pregovra sa Severnom Makedonijom  i Albanijom, jer sam svstan koliko je napravljeno u reformama i koliko te zemlje treba da produže ka  EU, a treći stub je da se donese strategija za Zapadni Balkan za investicije i rast“, rekao je predsednik Evropskog saveta.

Ali, kako je istakao, mnogo je važno da se na tri stuba, sa strukturnim reformama, nadovežu vladavina prava i borba protiv korupcije.

„Zalagaću se za pregovre sa Severnom Makedonojom, ali ova država treba da produži sa reformama“, rekao je novi predsednik Evropkog saveta Šarl Mišel.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je rekao da očekuje da će vema brzo, još u martu, biti usvojena nova metodologija za vođenje pristupnih pregovora i da će uskoro biti pozitivnih vesti za evropsku integraciju njegove zemlje.

„Očekujemo da će se sa novom metodologijom ojačati proces pristupnih pregovora, kako politički tako i u odnosu na kredibilitet i održivost“, rekao je on, ističući da je članstvo u EU, bez ikakvih rezervi, osnovni strateški cilj Severne Makedonije i da zemlja radi na tome.

„Kao što sam Vam istakao na našem susretu, mi smo spremni da prihvatimo novu metodologiju zato što je to u našem interesu, da proces bude održiv i kredibilan“, rekao je Pendarovski na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.