Foto: EPA-EFE/ PAOLO AGUILLAR

Sat i po vremena lideri četiri glavne političke partije pokušavali su raznim obećanjima i lepim rečima da se „dodvore“ neopredeljenim biračima, njih oko 30 do 40 odsto biračkog tela pred nedeljne opšte izbore u zemlji.

Ocene su da je debata bila tipično „muška stvar“ koja nije proizvela ni mnogo toplote ni svetlosti, prenosi Gardijan. Bila je podeljena u četiri segmenta – oporezivanje i zapošljavanje, obrazovanje, penzije i zdravstvo, teritorijalna pitanja i moguće koalicije. Dok su lider konzervativne Narodne partije Pablo Kasado i Albert Rivera iz Građanske partije desnog centra obećavali smanjenje poreza i kraj prakse oporezivanja nasledstva, Sančez je kazao da bi smanjenje poreza na socijalno osiguranje u vrednosti od 18 milijardi evra bilo neodgovorno.

Pitanje nezavisnosti Katalonije znatno je podgrejalo atmosferu u studiju kada su Kasado i Rivera optuživali Sančeza da je na „na strani secesionista“. Sančez je ponovio svoje protivljenje referendumu o nezavisnosti španskog regiona dok je lider Podemosa Pablo Iglesias kazao da Španija mora da prizna ono što je već učinilo nekoliko nacija.

U svom rezimeu, Sančez je kazao: „Moramo da izaberemo u kakvoj zemlji želimo da živimo, da li želimo napred ili nazad“, dok je Kasado kazao da je njegova stranka „alternativa vladi secesionista“. Rivera je govorio da je „naša krv zamrznuta kada su katalonski secesionisti izvršili svoj državni udar“, dok je Iglesias kazao da se nada da socijalisti neće formirati koaliciju sa Građanskom partijom jer bi to bila „desničarska vlada“.

Iglesias je rekao da je razočaran što Sančez nije jasno stavio do znanja da li je spreman da uđe u koaliciju sa Građanskom partijom kao i to što nije tražio od Kasada da kaže da li će formirati vladu sa krajnje desnom strankom Voks.

Istraživanja, koja su jedva izmenjena u protekle dve nedelje, pokazuju da socijalisti vode sa 129 mesta, ali daleko od neophodnih 176 da bi imali većinu. Podemos, njihovi prirodni koalicioni partner, mogli bi da osvoje 33 mesta, pokazuju istraživanja, što znači da Sančez mora da računa na podršku baskijskih ili možda katalonskih nacionalista za potrebnu većinu u parlamentu. Ako je verovati istraživanjima, konzervativna Narodna partija koje je vladala većinu vremena u proteklih sedam godina su veliki gubitnici, a desničarska partija Voks prikupila je većinu njihovih glasača.

Svetski mediji pišu da je glavna odlika predstojećih prevremenih izbora u Španiji oštra polarizacija i jačanje populističkih desničarskih snaga, što je, između ostalog, posledica sličnih dešavanja u drugim evropskim zemljama. Uprkos tome, piše Fajnenšel tajms, nijedan izborni scenario ne znači nužno i povratak Španije u ekonomsku nestabilnost.

Prevremeni opšti izbori rezultat su pada manjinske vlade Sančeza koja je trajala jedva devet meseci nakon rušenja vlade desnog centra Marijana Rahoja i njegove Narodne partije, usled korupcijskog skandala prošlog leta. Zbog histerije, kleveta, međusobnih optužbi politički spektar se osipa i narasta broj „neopredeljenih birača“, ocenjuje Fajnenšel tajms. Mladi španski lideri – svi rođeni nakon 1972. – odlučili su se za konfrontacijski ton koji komplikuje postizborne saveze, ocjenjuje madridski list Pais.

Povezani tekstovi