Modna industrija da izbegava pamuk proizveden prinudnim radom u Sinđijangu 1EPA-EFE/WU HONG

Modna industrija je dobila naređenje da izbegava pamuk iz kineskog regiona Sinđijang, pošto na snagu stupa novi zakon koji nadležnima zaduženim za granice SAD daje veća ovlašćenja da blokiraju ili zaplene robu koja se dovodi u vezu s prinudnim radom u Kini.

Prema Zakonu o sprečavanju prinudnog rada među Ujgurima (UFLPA), koji danas stupa na snagu, svi proizvodi koji su delimično ili u celini napravljeni u Sinđijangu na severozapadu Kine se dovode u vezu sa radničkim logorima u regionu. Kako piše Gardijan, kineske vlasti su od 2017. stavile u pritvor čak milion Ujgura i podvrgle ih prisilnom radu.

Novim zakonom će naročito biti pogođena modna industrija. Oko dvadeset odsto pamuka u svetu potiče iz Kine, a od toga 84 odsto dolazi iz Sinđijanga.

UFLPA označava pamuk kao „visoki priorotet“, kao i paradajz i polisilikon. Zakon će se odnositi i na sve britanske modne brendove i modne brendove EU koji izvoze u SAD, a ukoliko ne obezbede adekvatni sertifikat ili detaljne informacije o lancu snabdevanja, mogli bi da se suoče s novčanim kaznama i do 250.000 dolara.

Međutim, zabrana predstavlja veliki problem za industriju. Liv Simplićano iz „Fešn revolušna“ je rekla da je pamuk iz Sinđijanga sveprisutan u lancima snabdevanja. „Teškoća je u tome što prilikom obrade, kada se vlakna odvoje od semenja, pamuk s različitih lokacija se meša, zbog čega je nemoguće ući u trag njegovom poreklu“, rekla je Simplićano.

Jedan broj tehnoloških kompanija, među njima TrusTrace, SupplyShift and TextileGenesis, planiraju da koriste „blokčejn tehnologiju“ i veštačku inteligenciju da uđu u trag lancima snabdevanja modnim brendovima. Brendovi mogu da koriste platforme za registraciju svih svojih porudžbina i sertifikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.