Mogerini: Ključna uloga predsedništva BiH 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

U saopštenju se precizira da je ovo njihova prva zajednička poseta inostrantvu od kako je Predsedništvo inaugurisano u novembru prošle godine.

Odgovarajući na zajedničku poruku o privrženosti evropskom putu BIH, Mogerini je pozdravila njihovu rešenost da rade zajedno, ističući da će jedinstvo njihovog delovanja biti u korist Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. U tom smislu, uloga Predsedništva BiH u smanjivanju političkih napetosti i promovisanju pomirenja biće ključni, napomenula je ona.

Mogerini i članovi Predsedništva su se saglasili da je značajno bez odlaganja formirati Savet minisara i vlade oba entiteta, kako bi mogli da se suoče sa mnogim izazovima koji se pred njima nalaze. Među njima su vladavina prava, uključujući reformu izbornog sistema, primena odluka Ustavnog suda i jačanje pravosuđa, kao i neprekidne socijalno-ekonomske reforme.

BiH, kako je navedeno, treba da brzo odgovori na sva pitanja iz upitnika da bi Evropska komisija mogla zaokruži svoje mišljenje o zahtevu za članstvo u EU. Mogerini je, kako se zaključuje u saopštenju, potvrdila svoju privrženost perspektivi BIH za učlanjenje u EU i istakla da želi da vidi nepovratni napredak Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana na putu ka EU do kraja ove godine.