Najmanje 74 žrtve požara u Grčkoj, proglašena trodnevna žalost (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/PANTELIS SAITAS

U požaru koji je zahvatio odmaralište Mati, istočno od Atine, život su izgubile najmanje 74 osobe, a više od 170 je povređeno, saopštili su zvaničnici. Među povređenima nema državljana Srbije. Na području Atike vlada vanredno stanje, a proglašena je i trodnevna žalost.

Broj žrtava raste. Poginulo je najmanje 74 osobe, saopštila je portparolka vatrogasaca najnoviji bilans nastradalih i dodala da je 164 odraslih i 22 dece u bolnicama.

Predstavnik Vlade Grčke Dimitris Canakopulos je izjavio povodom požara u Grčkoj da je „situacija i dalje kritična“.

Uz gašenje požara u toku je „sprovođenje paralelnog plana za vanredno stanje uz mobilizaciju snaga Ministarstva unutrašnjih poslova i policije, ali i ministarstava zdravlja, saobraćaja, odbrane, pomorstva i životne sredine, kao i područja Atike“.

Prvu pomoć već je poslalo desetak članica EU, a pomoć su ponudile Srbija i Hrvatska.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević je odlučio da uputi dva protivpožarna aviona „Kanader“ u Grčku, kako bi pomogli u gašenju požara, ukoliko Atina to zatraži.

Italija, Nemačka, Poljska i Francuska su u Grčku poslale protivpožarne letelice, vatrogasna vozila i vatrogasce, navodi Jutarnji list.

Kako prenose mediji, u jutarnjim časovima stišao se olujni vetar koji je doprinosio širenju vatrene stihije. Nedaleko od obale pronađeno je 26 tela, objavili su grčki mediji.

http://

http://

Većina žrtava u Grčkoj stradala je zarobljena u vatri posebno oko mesta Mati, oko 40 kilometara severoistočno od Atine, izjavio je ranije portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos. On je rekao da među povređenima ima i dece.

Najmanje 74 žrtve požara u Grčkoj, proglašena trodnevna žalost (VIDEO) 2
Foto: Fonet/AP

Grčka obalska straža javila je da je u toku potraga za 10 ljudi, za koje se veruje da su strani turisti, koji su pobegli od velikog požara u čamcu i sada se vode kao nestali.

Najmanje 74 žrtve požara u Grčkoj, proglašena trodnevna žalost (VIDEO) 3
Foto: EPA-EFFE/SIMELA PANTZARTZI
Grčke vlasti proglasile su vanrednu situaciju u pogođenim područjima i zatražile pomoć od EU u borbi protiv požara. Kako prenosi Fonet, za sada je sa Kipra došlo 60 vatrogasaca, a u narednim satima očekuje se dolazak dva aviona za gašenje požara iz Španije.

Mnogo ljudi je spas potražilo u čamcima i Obalska straža je do sada na moru pronašla i evakuisala na sigurno više od 700 ljudi.

Premijer Grčke Aleksis Cipras, koji je prekinuo svoju službenu posetu BiH, posetio je operativni centar vatrogasne brigade u Atini.

Dva glavna šumska požara su van kontrole na jednoj strani grčke prestonice, zapaljene kuće i podstiču stanare da se evakuišu. Prvi požar izbio je pre podne u borovoj šumi iznad letovališta Kineta, 55 kilometara zapadno od Atine.
Najmanje 74 žrtve požara u Grčkoj, proglašena trodnevna žalost (VIDEO) 4
Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Ambasador Srbije u Atini: Nema povređenih državljana Srbije

 Ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević rekao je za Radio televiziju Srbije da među povređenima u velikom požaru u Atini nema državljana Srbije, a ambasada je otvorena za sve naše građane kojima bude potrebna pomoć.

Spasojević je istakao da građani Srbije ne odlaze na letovanje u region koji je zahvatio požar i dodao da je u kontaktu sa predstavnicima turističkih agencija.

Najmanje 74 žrtve požara u Grčkoj, proglašena trodnevna žalost (VIDEO) 5
Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Pomoć i izjave saučešća pristižu sa svih strana

Nakon što su požari zahvatili istočnu Atiku, uključujući turistička mesta Mati, Rafina, Neos Vucas i Penteli, Grčka je aktivirala evropski mehanizam civilne zaštite za pomoć od evropskih partnera. Pomoć su joj ponudili Kipar, Španija, Bugarska, Italija, Nemačka, Poljska i Francuska, ali i Srbija, Izrael i Turska. „Izraelski timovi su u pripravnosti i na raspolaganju Grčkoj ako bude bilo neophodno“, navodi se u saopštenju, koje je juče izdala izraelska ambasada u Atini, izvestio je Ekatimerini. Bugarski premijer Bojko Borisov razgovarao je telefonom s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom i ponudio da pošalje 50 vatrogasaca i dva vatrogasna vozila, dok su opremu i ljudstvo u ponedeljak uveče poslali i Kipar i Španija.

Pošto su odjeknule vesti o prvim žrtvama vatrene stihije, u Grčku su počele da pristižu izjave saučešća, a na zgradi Parlamenta na Trgu Sintagma u Atini zastava je spuštena na pola koplja.

„Naše misli su s Grčkom i sa žrtvama ove užasne vatre“, napisao je francuski predsednik Emanuel Makron na Tviteru. Na društvenoj mreži povodom užasne vatrene stihije u Grčkoj oglasio se i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. „Veoma sam rastužen zbog tragičnih šumskih požara u Grčkoj. Evropa će biti uz svoje grčke prijatelje u ovim teškim vremenima. Pomoć je na putu iz nekoliko država-članica EU“, poručio je Tusk na Tviteru.

Cipras je telefonom razgovarao i s predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, koji je takođe ponudio pomoć u resursima i izrazio saučešće, izvestila je novinska agencija ANA-MPA. „Hteo bih da u ime Evropske komisije uputim iskreno saučešće porodicama i prijateljima žrtava. U ova teška vremena smo uz grčki narod i vlasti… Zamolio sam komesara za krizni menadžment i humanitarnu pomoć Hristosa Stiljanidesa da bude u direktnom kontaktu s nadležnima za civilnu zaštitu u Grčkoj. Obavestio me je da je mobilisana pomoć, uključujući avione i timove vatrogasaca“, navodi se u pismu Junkera.

Pomoć Grčkoj ponudila je i susedna Turska. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da su turski avioni i helikopteri u stanju pripravnosti. On je rekao da mu se grčki kolega Nikos Kocijas zahvalio na pomoći, ali da je poručio da pomoć trenutno nije potrebna. Bekir Pakdemirli, turski ministar za poljoprivredu i šumarstvo, rekao je u Ankari da su avioni „na 45 minuta ukoliko bude bilo zahteva (za pomoć) i spremni smo da odmah intervenišemo“. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan takođe je izrazio saučešće i rekao da je njegova zemlja spremna da pomogne, preneo je Ekatimerini.

Pomoć patrolama civilne zaštite

Grčki savet odbrane poslao je specijalno obučene članove oružanih snaga i Nacionalne garde u pomoć patrolama civilne zaštite za sprečavanje požara. Sednicu Saveta sazvao je ministar odbrane Panos Kamenos, nakon što je nadleteo razorenu oblast istočno od grčke prestonice. Savet je odlučio da će grčki i saveznički dronovi i letelice pomoći civilnoj odbrani u prikupljanju podataka iz delova zemlje koji su još uvek pod posebnim rizikom od požara ili namernog podmetanja požara. Te mere uvode se nakon spekulacija da su požar u istočnoj Atiki, kao i nekoliko požara u regionu Korinta podmetnuti. Ministar za civilnu zaštitu Nikos Toskas sugerisao je tako nešto, navodeći da su tri od četiri požara ugašena u nedelju na gotovo istom mestu gde je počela vatra u ponedeljak – na obroncima planine Penteli, a zatim se proširila ka obali. „Ti požari nisu slučajni“, rekao je on. U međuvremenu, grčki Vrhovni sud naredio je istragu o uzrocima požara u istočnoj Atiki.

„Ovo je težak trenutak za region Atike, teški dani za Grčku. Na tri velika vatrena fronta, angažovano je više od šest stotina vatrogasaca i tri stotine specijalnih vozila. Moramo biti u stanju konstantne pripravnosti i ujedinjeni, kako bismo se izborili sa ovom izuzetno teškom situacijom“, poručio je grčki premijer Aleksis Cipras u obraćanju naciji. Grčka vlada je zatražila od evropskih zemalja dodatne helikoptere i vatrogasce da pomognu u borbi protiv vatrene stihije. Prvu pomoć Grčkoj poslale su Italija, Nemačka, Poljska, Francuska, Kipar, Izrael, Španija, Bugarska i Poljska, a pomoć je ponudila i Hrvatska. Ministar spoljnih poslova, zemlje koja je inače „na ratnoj nozi“ sa Grčkom, Turske Mevlut Čavušoglu kontaktirao je grčkog kolegu Nikosa Kocijasa i ponudio bezuslovnu pomoć. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je da mnoge evropske zemlje žele da pomognu Grčkoj. „Veoma nas je rastužila vest o tragičnim požarima u Grčkoj. Evropa će biti uz svoje grčke prijatelje u ovim teškim vremenima. Mnoge zemlje EU šalju pomoć“, napisao je Tusk na Tviteru.

U delovima Grčke zahvaćenim požarom proglašena je vanredna situacija, a nacionalna zastava na zgradi vlade i parlamenta u Atini spuštena je na pola koplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.