Nakon uvođenja policijskog sata mirno na ulicama Tunisa 1EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Dva dana nakon protesta u Tunisu ulice glavnog grada zemlje su bile mirne, a nedaleko od TV stanice je bilo vidljivo prisustvo vojske kao jedan od nekoliko simbola „nove i uznemiravajuće normalnosti“, piše Gardijan.

Demonstranata koji su u nedelju izašli na ulice pre nego što je predsednik Tunisa Kais Saed smenio premijera Hikema Mečićija i suspendovao rad Parlamenta u utorak nije bilo na lokacijama gde su dva dana ranije izražavali nezadovoljstvo.

Kako piše britanski list, građani su u utorak ovim ulicama prolazili svojim poslom, izgleda ne mareći za „ozbiljnost situacije“, a u pojedinim delovima Tunisa, dodaje se, raspoloženje je bilo gotovo slavljeničko.

Nakon slavnog uspeha revolucije u Tunisu i desetogodišnjih sporih napora ka uspostavljanju demokratije, izgleda da je stub Arapskog proleća iscrpljen i nesiguran.

Abderazak Gasuma (53) je rekao da podržava odluku predsednika.

„Odluke su 99 odsto ispravne, samo nisam siguran u vezi s metodama“, rekao je. „Trebalo bi da budu više u demokratskom duhu.“

Firas Galah, 24-godišnji student, smatra da se kasni sa intervencijom koju su pojedini izabrani zvaničnici označili kao „državni udar“.

„Ovako je trebalo da bude već deset godina. Ti korumpirani političari uzimaju novac i ne rade ništa. Treba da odete da vidite naše bolnice. Šokirali biste se. Pogledajte naše bolnice, naše domove, automobile. Sve je pogrešno“, rekao je Galah, preneo je Gardijan.

On je dodao da je „demokratija divna, ali je problem tunišanska demokratija“.

„Svi smo divni. Želimo da živimo zajedno i treba da živimo zajedno. Vi želite da se molite, ja želim da pijem pivo, pa šta? Svi mogu da rade šta žele.“

Pojedini politički lideri Tunisa su, međutim, zapanjeni predsednikovim potezima, a odsustvo policije na ulicama ukazuje da se oni koji su na vlasti gotovo ne boje neposrednog otpora, piše Gardijan.

Sajida Unisi, poslanica iz vladajuće partije Enahda, rekla je da suspendovanje Parlamenta predstavlja zlokoban presedan u zemlji koja se žestoko borila za uspostavljanje demokratije od smene s vlasti Zina al Abidina Ben Alija.

Enahda, islamistički demokratski blok, imao je od tada dominantnu ulogu u zemlji, a Tunis je preživeo kao jedina prava demokratija u regionu nakon desetogodišnjeg previranja u njegovim ostalim delovima.

“Ovako rešavate demokratska pitanja? Ne mislim da je zatvaranje ovih institucija rešenje. Mi smo izabrani, kao što je i Saed“, rekla je Unisi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.