Napadnut bugarski istraživački novinar 1Foto: Pixabay/Martoli-03

Bugarski istraživački novinar napadnut je i sa više teških povreda hospitalizovan u Sofiji, saopštile su danas vlasti koje taj napad povezuju sa novinarskim radom.

Visoki zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ivailo Angelov rekao je da istraga smatra da je reč o „naručenom napadu, povezanim sa radom“ ovog novinara.

Glavni urednik nedeljnika 168 časova Slavi Angelov dugogodišnji je istraživački novinar koji se bavi pitanjima kriminala i ugrožavanja životne sredine.

Dvojica maskiranih napadača su metalnim šipkama sinoć pretukla novinara ispred njegove kuće, dok je treći napadač snimao napad, objavio je dnevnik 24 časa pozivajući se na izjavu napadnutog novinara.

„Napad na Slavija Angelova predstavlja pretnju… svim novinarima u Bugarskoj“, saopštio je bugarski ogranak Evropskog udruženja novinara koje se zbog ovog napada obratilo i Savetu Evrope.

Udruženje poziva vlasti da „sankcionišu ne samo napadače, već i nalogodavce ovog okrutnog čina“.

Novinarka Viktorija Marinova je silovana i ubijena u oktobru 2018. u trenutku kada je pokretala televizijski istražiteljski kanal. Pravosuđe je samo ustanovilo da  „seksualni motivi nisu bili povezani sa profesionalnim radom“ ubijene. Ubica je osuđen na 30 godina zatvora.

Organizacija Reporteri bez granica osudila je vlasti da „usporavanjem istrage žele da uguše ovu aferu“.

Bugarska je na 111. mestu na listi Reportera bez granica koji konstatuju „korupciju i povezanost medija, politike i oligarha“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari