Natalitet u Americi najniži u poslednjih više od sto godina 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Stopa rađanja u Sjedinjenim Državama prošle godine je opala za četiri procenta i natalitet u Americi je na najnižem nivou od kada je počelo vođenje evidencije pre više od jednog veka, pokazao je izveštaj koji je danas objavljen.

Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku, deo američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), saopštio je da je generalna stopa rađanja opala u svim većim rasama i etničkim grupama i u proseku iznosi 55,8 porođaja na 1.000 žena starih između 14 i 44 godine, prenosi Glas Amerike.

Prema izveštaju, u 2020. je rođena 3.605.201 beba, što je najmanji broj novođenčadi od 1979 godine, a četiri odsto je niži u odnosu na 2019. To je šesta godina zaredom da natalitet pada u proseku dva odsto godišnje, u odnosu na 4,3 miliona porođaja 2007. godine.

Kada je reč o etničkim grupama, stopa rađanja je pala osam odsto među Amerikankama azijskog porekla, tri odsto među ženama hispanskog porekla, četiri odsto među crnkinjama i belkinjama, i šest odsto među američkim Indijankama.