Neispunjeno obećanje od sto milijardi dolara 1Foto: EPA-EFE/MARIO GUZMAN

Svetski lideri su „daleko“ od toga da dođu do dogovora kojim bi se ograničile katastrofalne posledice globalnog zagrevanja, pet meseci pre klimatskog samita u Glazgovu, rekla je Patricija Espinoza, bivša ministarka spoljnih poslova Meksika, koja sada predvodi klimatsku politiku Ujedinjenih nacija.

Vreme, prema rečima Espinoze, ističe. Iako je bilo napretka na nedavnom samitu G7 u Kornvolu, nisu realizovani planovi da se zemljama u razvoju obezbedi sto milijardi dolara godišnje da investiraju u zelene tehnologije, rekla je Espinoza za Obzerver.

„Još smo veoma daleko da bismo se mogli u potpunosti pouzdati da ćemo imati potpun uspeh na Cop26“, rekla je ona govoreći o samitu u Glazgovu.

Klimatska konferencija UN koja će biti otvorena u britanskom gradu 31. oktobra smatra se veoma značajnom u borbi protiv globalnog zagrevanja koje se sada ogleda u topljenju ledenih slojeva, podizanju nivoa mora, uništavanju koralnih grebena i remećenju vremenskih sistema širom planete, navodi Gardijan.

Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015. utvrđeno je da će države pokušati da ograniče rast temperature na manje od 1,5 stepeni Celzijusovih drastičnim smanjivanjem emisija fosilnih goriva, a koje su pretežni uzrok globalnog zagrevanja.

Samit u Glazgovu biće prva prilika da se proceni „uticaj obećanja“ datih u Parizu i da se primene, piše britanski list, nove mere kako bi se izbegla globalna katastrofa.

G7 je pružio nadu da bi ovaj proces mogao biti ubrzan u susret Cop26, ali je Espinoza izrazila razočarenje rekavši: „U vezi sa finansijama, zaista sam se nadala jasnijem nagoveštaju kako ćemo i kada moći da vidimo ispunjenje obaveze o sto milijardi dolara“.

Ispunjenje obećanja smatra se kritičnim ako se želi da se zemlje u razvoju usklade sa planovima da prekinu emisije i preduzmu skupe korake neophodne da se smanji njihovo oslanjanje na fosilna goriva.

Na nedavnom samitu G7, piše Gardijan, izražena je „posvećenost“ da se cilj ispuni pre skupa u Glazgovu, ali su izostali detalji – koliko bi tačno novca bogate države bile spremne da daju.

„To je jedan uslov da možemo imati dobru osnovu za uspešan Cop26“, rekla je Espinoza.

„To je fundamentalno. Ne možemo sebi priuštiti manjak uspeha. Cop26 bi svetu trebalo da pruži neku nadu. Nema puno vremena. Već smo u drugoj polovini juna“, rekla je šefica klimatske politike UN.

S ovim stavom se složila Rejčel Kajt, dekanka Škole Flečer na Univerzitetu Tafts u Masačusetsu, bivša izaslanica UN za klimu.

„G7 je podbacio pošto se nisu složili kako da ispune obećanje od sto milijardi dolara“, kazala je Kajt, podsećajući na klimatski „Maršalov plan“ američkog predsednika Džozefa Bajdena („Build Back Better World”).

Espinoza je dodala da se, zbog pandemije kovida-19, još ne zna kako će samit u Glazgovu biti organizovan.

„Radimo na svim mogućim scenarijima, od prave do potpuno virtuelne konferencije. Istina je da britansko predsedništvo (G7) veoma naporno radi na tome da se omogući fizički sastanak“, rekla je Espinoza.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.