Nema britanskog soja: SZO promenila imena varijantama virusa 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Sojevima korona virusa od danas su dodeljena slova grčkog alfabeta, kako bi se pojednostavila rasprava i izgovor, a izbegla stigma.

Svetska zdravstvena organizacija otkrila je nova imena u ponedeljak, usled kritika da su imena koja su naučnici dali, takozvanom južnoafričkom soju – B.1.351, 501Y.V2 i 20H/501Y.V2 – bila previše komplikovana, navodi portal Nova.rs

Kao takva, četiri soja koronavirusa koje je agencija UN smatrala zabrinjavajućima, a javnost poznaje kao britanski soj, južnoafrički, brazilski i indijski soj, sada su dobili slova Alfa, Beta, Gama, Delta prema redosledu otkrivanja.

Ostale varijante će, takođe, dobiti imena po slovima grčkog alfabeta.

Izbor grčkog alfabeta usledio je nakon višemesečnih premišljanja, u kojima su stručnjaci razmotrili druge mogućnosti poput grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena, otkriva bakteriolog Mark Palen koji je bio uključen u razgovore. Druga ideja bila je da sojevi nazovu VOC1, VOC2 itd.

Virusi se često povezuju sa mestom odakle su potekli, i po njemu dobijaju ime. Ipak, to dovodi do stigmatizacije zemalja, gradova i ljudi, pa SZO ovim postupkom želi da izbegne stigmu.

„Nijedna zemlja ne sme biti stigmatizovana zbog otkrivanja i prijavljivanja varijanti“, rekla je epidemiološkinja Marija Van Kerkove.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Nema britanskog soja: SZO promenila imena varijantama virusa”

  1. Da nije Britanskog soja, ne bi ni menjali ime. Stigmarizacija je dozoljena prema svima sem prema vama. A do pre 150 godina se niste ni kupali.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.