Nemačka zabranila neonacističku udrugu Hamerskins 1foto: EPA-EFE/TAMAS KOVACS HUNGARY OUT

Nemačka ministarka unutarnjih poslova Nensi Feser zabranila je danas neonacističku organizaciju „Hamerskins Dojčland“, a istovremeno su sprovedene i racije na više lokacija širom Nemačke uperene protiv članova ove grupe.

„Zabrana je snažan udarac organizovanoj ekstremnoj desnici koji šalje jasan signal protiv rasizma i antisemitizma“, saopštila je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Feser (Socijaldemokratska stranka Nemačke SPD).

„Ekstremno desničarskim svetonazorima indoktriniraju ljude na koncertima“

„Udruženje deluje protiv ustavnog poretka i protiv temelja razumevanja među različitim narodima“, stoji u obrazloženju odluke o zabrani.

Nadalje se navodi kako ova skupina organizuje koncerte na kojima se i delovi publike koji ne pripadaju udruženju „indoktriniraju ekstremno desničarskim“ svetonazorima.

Mnogi članovi udrženja upadaju u oči po nasilnim deliktima, a protiv nekoliko članova se vode istrage zbog nanošenja telesnih povreda i ilegalnog posedovanja oružja.

Poslednjih godina u Nemačkoj je zabranjen rad nekoliko ekstremno desnih skupina

„Hamerskins Dojčland“ je nemačka podružnica grupe koja je formirana u SAD-u krajem osamdesetih godina prošlog veka, koja je proizišla iz skinhed scene i koja propagira „čistoću bele rase“ i poseže za rasnom ideologijom neonacista.

Hamerskins sebe doživljava kao „elitnu“ organizaciju, zbog čega je i postupak ulaska u članstvo ograničen, a kandidati moraju proći nekoliko stupnjeva kontrole kriterija. Mnogi članovi se bave i borilačkim sportovima, a članovi Hamerskinsa redovno deluju kao obezbeđenje na neonacističkim koncertima.

Istovremeno je zabranjen ogranak udruge Hamerskins „Crew 38“ koji pomaže članovima koji su došli u sukob sa zakonom.

Poslednjih godina u Nemačkoj je zabranjen rad nekoliko ekstremno desnih skupina poput „Combat 18“ i „Nordadler“, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari