Nemačka želi da stavi perecu pod zaštitu Uneska 1Foto: Shutterstock

Nemačka vlada razmatra status nematerijalnog dobra pod zaštitom Uneska za perecu, tradicionalnu vrstu pečenog hleba koji se obično oblikuje u čvor.

Nemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir podržao je prijavu pekarskog udruženja  Baden-Virtemberg da pekarska pereca dobije status nematerijalne kulturne baštine od strane Uneska, javila je novinska agencija dpa.

Pereca je od 12. veka bila u upotrebi kao amblem pekara i nekadašnjih njihovih esnafa u oblastima južne Nemačke.

Prva tačka diskusije na putu ka statusu baštine je pitanje šta čini pravu perecu.

Dok Vurttembergische varijanta ima veći sadržaj masti i tanje, hrskavije krakove, bavarska pereca se takođe ne otvara na dnu, što joj omogućava da se otvori tokom procesa pečenja na rustikalniji način.

Ozdemir, koji se u četvrtak vratio u svoj rodni grad Bad Urah u podnožju Švapskih Alpa u Baden Virtembergu, rekao je da „Bavarci misle da je njihov perec najbolji, a mi znamo da je naš najbolji“.

Međutim, on je pozvao na „inicijativu za više zemalja“, koja bi dala status nasleđa varijacijama pereca ne samo u Nemačkoj, već i u Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj.

Zajednička inicijativa dobila je podršku bavarske ministarke poljoprivrede Mihaele Kaniber.

Svi entuzijasti pereca biće srećni da vide svoj zanat kao kulturnu baštinu, čak i, rekao je Kaniber, dodajući „ostaće stvar ukusa koji je perec zaista najbolji“.

Nemačko pečenje hleba i piva već su uvršteni u Uneskovu inventar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari