Foto: EPA-EFE/ RAYNER PENA (Venecuela)

Nesvrstani, pokret osnovan 1961. u Beogradu koji sad ima 120 članica, odbacili su „unilateralizam“ kao oruđe spoljne politike kao i „mere koje neke države jednostrano usvajaju a koje mogu dovesti do erozije i kršenja Povelje UN, međunarodnog prava i ljudskih prava“u jučerašnjoj „Političkoj deklaraciji iz Karakasa“ koju su usvojili šefovi diplomatija i diplomate zemalja članica.

U dokumentu se zahteva „potpuno i neodložno“ ukidanje sankcija.

Iako u deklaraciji nisu eksplicitno pomenute američke sankcije Venecueli, Iranu ili Kubi, šefovi diplomatija te tri zemlje su u svojim izlaganjima žestoko kritikovali američku politiku prema njima.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif je govorio o „unilateralnom avanturizmu“ i „ekonomskom terorizmu“ Vašingtona.

„Te mere su sredstvo agresije, usmerene protiv civilnog stanovništva dabi se ostvarili politički ciljevi. To je terorizam, prosto i jednostavno terorizam“, naveo je on.

Zarif u svojim javnim nastupima nije pominjao britanski tanker koji je Iran zaustavio u Ormuskom moreuzu.

Ministarski sastanak u Karakasu bio je priprema za samit Nesvrstanih koji će biti održan u oktobru u Bakuu. Azerbejdžan će od Venecuele preuzeti predsedavanje pokretom.

Povezani tekstovi