Neuspeo pokušaj izbora predsednika Libana 1Foto: Beta/AP/Bilal Hussein

Poslanici libanskog parlamenta nisu danas uspeli da izaberu novog predsednika Libana pošto većina nije zaokružila ime nijednog kandidata, a neki nisu ni bili prisutni kada se glasalo.

Na osnovu sektaškog sistema o podeli vlasti parlament sa 128 poslanika glasa za predsednika koji mora biti maronitski hrišćanin.

Šestogodišnji mandat aktuelnog predsednika Mišela Auna, penzionisanog vojnog generala i saveznika proiranskog ekstremističkog Hezbolaha, ističe 31. okotobra.

On je izabran za predsednika u oktobru 2016. godine posle dvogodišnjeg zastoja.

Aunov naslednik trebalo bi da bude izabran u vreme kada je Liban suočen s ekonomskom krizim i kada vlada ne uspeva da primeni reforme koje su potrebne za pomoć Medjunarodnog monetarnog fonda.

U proteklim mesecima ni jedan kandidat nije uspeo da pridobije većinu poslanika, zbog čega se može očekivati ponovna poltička paraliza i zastoj slični onima na prethodnim predsedničkim izborima.

Liban od maja ima prelaznu vladu na čijem je čelu Nadžib Mikati.

Današnjoj sednici prisustvovalo je 122 poslanika, a više od polovine je u glasačku kutiju ubacilo prazne listiće.Sin bivšeg predsednika, protivnik Hezbolaha Mišel Muavad (Michel Mouawad) je osvojio 36 glasova.

Preostali glasovi bili su podeljeni izmedju preduzetnika i filantropa Salima Edea (Edde) i onih koji se smatraju izrazom protesta, uključujući jedan glas za Mahsu Amini, 22-godišnju Iranku koja je umrla pošto ju je uhapsila policija za moral.

Desetine poslanika izašlo je sa sednice nakon što je predsednik parlamenta Nabih Beri pozvao na ponovno brojanje glasova, pa nije bilo kvoruma. On nije zakazao novu sednicu.

Poslanik Hezbolaha Muhamed Rad je rekao da su blokovi u parlamentu sda u ranoj fazi pronalaženja predsednika koji će „doneti stabilnost zemlji“.

On je ocenio da je potrebno da blokovi diskutuju i postignu razumevanje o kandidatu koji će biti izabran konsenzusom.

Nezavisna poslanica Halime Kakur (Kaakour) je kritikovala druge članove parlamenta i izrazila bojazan da će odlaganje izbora predsednika dugo trajati, ocenivši da pokušaj postizanja konsenzusa više nije logičan pristup u zemlji koja nastavlja da propada.

Većina kandidata koji su smatrani favoritima nije dobila ni jedan glas, uključujući Sleimana Franžieha (Frangieh) iz partije Marada, saveznika Hezbolaha koji predsednika Sirije zove „prijateljem i bratom“.

U protekle tri godine tri čevrtine stanovnika Libana je osiromašilo dok se urušava infrastruktura i institucije.

Libanska funta je izgubila 90 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar, čime je jako smanjena kupovna moć miliona ljudi koji se teško snalaze u vreme visoke inflacije.

Već dve godine ne uspevaju pokušaji reforme ekonomije, borba protiv korupcije i restruktuiranje bankarskog sektora kako bi se postigao dogovorr sa MMF,koji je nedavno kritikovao Liban za spor napredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.