Nikoli Gruevskom ističe azil u Mađarskoj 1Foto: EPA-EFE/ALEKSANDAR KOVACEVSKI

Bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji protekle tri godine živi u Mađarskoj, politički azil ističe za pet dana, piše makedonski list Fokus, koji podseća na njegov Fejsbuk status od pre tri godine kada je obavestio javnost da mu je odobren azil.

Prema pravilima države u kojoj je smešten, nakon tri godine, odluka se revidira. Odnosno, Mađarska će ponovo morati da odluči da li će i dalje pružati utočište Gruevskom.

„Danas je Republika Mađarska, članica EU i NATO -a, pozitivno odgovorila na moj prethodno podneti zahtev za politički azil zbog političkog progona u Republici Makedoniji“, napisao je Gruevski na društvenoj mreži 20. oktobra 2018.

U svom zahtevu za politički azil naveo je tada da traži azil „zbog političkog progona nove vlade na čelu sa strankom SDSM“. Kazao je da vlada želi da ga liši slobode „koristeći nedemokratske korake i metode i zloupotrebljavajući tužilaštvo i pravosudni sistem u Makedoniji“, napisao je Gruevski.

Očekivanja su da će Mađarska produžiti Gruevskom azil.

Makedonski list podseća da je bivši premijer nedavno registrovao kompaniju sa velikim poslovnim aktivnostima u gradiću Pecel, koji se nalazi dvadesetak kilometara od glavnog grada Mađarske.

Gruevski je pre tri godine pobegao iz Makedonije kako bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne u slučaju „Tenk“, podsećaju mediji u Skoplju. Tada je otišao u Budimpeštu preko Albanije, Crne Gore i Srbije, a tužilaštvo još istražuje njegov beg.

Prema jednoj od poslednjih izjava tužiteljke Vilme Ruskovske, oni imaju informacije, ali nemaju dokaze za podizanje optužnice.

Iz Ministarstva pravde Severne Makedonije su na pitanje Fokusa kada su poslednji put poslali zahtev za izručenje Gruevskog odgovorili „da je poslednja dopuna zahteva za izručenje poslata 13. juna 2019“.