Novi predsednik Urugvaja Luis Lakalje Pou stupio na dužnost 1Foto:Beta/AP

Novi predsednik Urugvaja Luis Lakalje Pou, predstavnik desnog centra, danas je stupio na dužnost i obećao obračun s kriminalom i zatezanje kaiša posle 15-godišnjeg perioda vlada naklonjenih levim politikama.

Lakalje Pou (46), sin bivšeg predsednika Urugvaja Luisa Alberta Lakaljea Herere, u novembru je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio kandidata leve koalicije Široki front Danijela Martinesa.

Na čelu države naslediće dosadašnjeg predsednika Tabarea Vaskeza.

Novi predsednik je nasledio zemlju sa oko 3,4 miliona stanovnika koja je bila stabilna za vreme vlade Širokog fronta, čija je popularnost opala prethodnih godina zbog porasta kriminala.

Ekonomisti su isticali zabrinutost zbog sve većeg fiskalnog deficita koji je prošle godine dostigao 4,9 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Lakalje Pou, koji je obećavao smanjenje državne potrošnje, rekao je danas da želi da smanji troškove proizvodnje i usluga kako bi „obnovio konkurentnost države“.

Naveo je da se zemlja suočava s vanrednom situacijom u oblasti bezbednosti i dodao da se „ogromna većina Urugvajaca oseća nezaštićeno“.

U sprovodjenju programa, Lakalje Pou će zavisiti od ideološki raznolike četvoročlane vladajuće većine u parlamentu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.