Novinarsko udruženje: U Hrvatskoj aktivne najmanje 924 tužbe protiv novinara 1Foto: Medija centar

U Hrvatskoj su aktivne najmanje 924 tužbe protiv medija i novinara, od kojih tužitelji potražuju 78,5 miliona kuna, pokazuju danas predstavljeni rezultati ankete Hrvatskog novinarskog društva (HND).

To je porast broja tužbi u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo aktivno 905 sudskih sporova. Od ukupno 924 postupka, 892 su parnična za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda, a 32 krivična.

„Broj od 924 tužbi pokazuje da pravosudni progon medija i novinara u Hrvatskoj i dalje traje, te da mu se ne nazire kraj“, rekao je predsednik HND Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare u Zagrebu.

On je upozorio da je pravi broj u stvarnosti veći, jer su podaci prikupljeni od samo 23 medija, prenela je agencija Hina.

Najviše tužbi ima Hanza Media, izdavač Jutarnjeg lista, Slobodne Damacije i Globusa, njih 479, ukupno teških oko 48 miliona kuna, i Styria, koja stoji iza Večernjeg lista i 24sata, a vrednost sporova je oko 20 miliona kuna.

Samo protiv Hanza Medije, trenutno su aktivne 33 tužbe koje je podnelo 15 sudija na ukupan iznos od 2,2 miliona kuna, navodi HND na sajtu.

U aktivnim sudskim sporovima visina tužbenih zahteva iznosi od nekoliko hiljada do više od milion kuna, a najduži spor traje već 12 godina.

Tri aktivna spora ima i HND.

Hrvatska radiotelevizija protiv predsednika HND Hrvoja Zovka vodi krivični spor kao i spor za naknadu štete od 250.000 kuna, a od HND-a potražuje 200.000 kuna. U istoj tužbi protiv predsednice Ogranka HND-a na Hrvatskoj televiziji Sanje Mikleušević Pavić, HRT potražuje 50.000 kuna.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.