Nuklearna tehnologija sve više u upotrebi u Kini 1Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Kineska nuklearna tehnologija je poslednjih godina široko primenjena u mnogim oblastima nacionalne ekonomije, donoseći opipljive koristi za život ljudi, saopštila je Kineska uprava za atomsku energiju (CAEA).

Više od 90 stručnjaka i naučnika okupilo se 21. septembra na kvartalnom forumu CAEA kako bi razgovarali o korišćenju nuklearne tehnologije za dobrobit ljudi, pokrivajući trenutnu situaciju i buduće izglede primene nuklearne tehnologije u Kini, prenosi Beta, pozivajući se na Xinhuau.

Prema rečima Dong Baotonga, zamjenika direktora CAEA, nuklearna tehnologija se koristi u mnogim oblastima kao što su industrija, poljoprivreda, zdravstvo, zaštita životne sredine i sigurnost.

“Ona igra važnu ulogu u promovisanju industrijske transformacije i nadogradnje, kao i u poboljšanju predstava za život ljudi”, rekao je on.

Forum je predstavio 10 velikih događaja koji pokazuju značajne rezultate nuklearne tehnologije primenjene na nacionalnu ekonomiju posljednjih godina.

Većina je u oblasti zdravstvene zaštite, kao što je prvi kineski medicinski akcelerator teških jona, koji se koristi u radioterapiji za lečenje raka.

Prema rečima učesnika foruma, nuklearna tehnologija je takođe odigrala važnu ulogu u prevenciji i kontroli pandemije COVID-19.

Koristi se za sterilizaciju medicinskih materijala s većom efikasnošću i boljim efektom sterilizacije.

Nuklearna tehnologija je, takođe, korišćena u istraživanju svemira.

Istraživački tim iz Pekinškog istraživačkog instituta za geologiju uranija, podružnice Kineske nacionalne nuklearne korporacije, nedavno je otkrio novi lunarni mineral pomoću difrakcije rendgenskih zraka i drugih metoda analize nuklearne tehnologije.

Unapređenje nivoa primene nuklearne tehnologije postalo je neophodan zahtev za izgradnju jake nuklearne industrije u Kini, a takođe je važan korak u promoviranju visokokvalitetnog razvoja nacionalne ekonomije, rekao je Dong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.