Ugostitelji Crne Gore: Odluka o zatvaranju diskoteka nepromišljena 1Foto: Pixabay/Free-Photos

NVO “Ugostitelji Crne Gore” ocenili su da je donošenje mera koje predviđaju privremenu zabranu rada diskoteka, disko klubova/barova i noćnih klubova/barova, na otvorenom i u zatvorenom prostoru u vrhuncu sezone nepromišljena odluka koja diskriminiše pojedine ugostitelje, prenosi RTCG.

Oni su uputili apel nadležnim organima za donošenje mera u cilju suzbijanja širenja virusa virusa korona, koje uključuje ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, u ovom trenutku može imati dalekosežne posledice po ekonomski oporavak i dovodi u pitanje opstanak mnogih ugostiteljskih objekata, piše RTCG.

„Kao što svi znamo, noćni klubovi su bili najduže zatvoreni i uspešna letnja turistička sezona je jedina nada da oni opstanu. Apelujemo da ova odluka dovodi u pitanje egzistenciju zaposlenih u ovom sektoru, ali i njihovih porodica. Nažalost, Vlada Crne Gore ne pokazuje empatiju prema ovim grupama ljudi, od kojih se mnogi nalaze na rubu egzistencije i nepromišljeno najavljuje obustavu rada. Ovako neodgovoran stav i ‘ad hoc’ odluke ne mogu biti dobre za finansijsku stabilnost, ali ni za dalji razvoj epidemiološke situcije. Razumemo neizvesnost epidemiološke situacije i zabrinost u pogledu pogoršanja trenutne situacije, koja je delom prouzrokovana i zbog nepoštovanja mera unutar pojedinih ugostiteljskih objekata. Međutim, napominjemo da je veliki priliv turista onemogućio i ugostitelje da nesmetano kontrolišu poštovanje mera. Još jednom, skrećemo pažnju da ovakve odluke stavljaju u diskriminatorski položaj određene ugostitelje, i da Vlada mora prekinuti sa takvim ponašanjem“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, shodno velikom broju žalbi koje su dobili po pitanju najavljenih mera, mogu zaključiti da će mnogi ugostitelji bojkovati trenutne mere, a u slučaju da se one produže, da će doći i do masovnih protesta, koji mogu znatno pogoršati epidemiološku situaciju, a i ugroziti trustičku sezonu.

„Nadamo se da će nadležne instutucije shvatiti ozbiljnost situacija i pokazati ozbiljnost, te pronaći određeni model koji bi omogućio rad svih ugostiteljskih objekata uz poštovanje epidemioloških mera“, napominju u NVO.