Oglasio se predsednik francuske desnice, želi da bude premijer samo pod jednim uslovom 1Foto: EPA-EFE

Da li 28-godišnji Žordan Bardela zaista želi da postane novi premijer Francuske? Zavisi.

„Neću biti ni nemoćan ni pomoćnik predsednika Republike“, rekao je predsednik krajnje desničarskog Nacionalnog skupa (RN) za Le Parisien. „Da bih vladao, potrebna mi je apsolutna većina“, prenosi Politico.

Bardela predvodi kampanju RN-a u kampanji koju je pokrenula šokantna odluka predsednika Emanuela Makrona da raspiše vanredne izbore. U Francuskoj, predsednik tradicionalno imenuje lidera glavne stranke ili koalicije u parlamentu za premijera ako njegov tabor izgubi na parlamentarnim izborima.

Ovakvi slučajevi, koji se u Francuskoj nazivaju kohabitacijama, dogodili su se tri puta u sadašnjem sistemu vlasti, ali bi situacija mogla biti komplikovanija 7. jula, nakon drugog kruga glasanja.

Dok se predviđa da će Nacionalni skup dobiti najviše mesta u Narodnoj skupštini, u ovom trenutku se ne očekuje da će dobiti 289 mesta potrebnih za apsolutnu većinu.

Sa manjinskom vladom, RN bi morao da traži koalicije sa drugim političkim snagama, zadatak koji bi se mogao pokazati komplikovanim zbog čvrstog protivljenja krajnjoj desnici koju izražavaju skoro sve druge političke snage.

„Ko može da veruje da ćemo moći da promenimo svakodnevni život Francuza tako što ćemo živeti sa pluralizmom? Niko ne može“, rekao je Bardela.

„Poručujem građanima Francuske: da bi nas isprobali, potrebna nam je apsolutna većina“.

Od 2022. Makron i njegovi premijeri vladaju bez apsolutne većine, pronalazeći ad hok većinu od slučaja do slučaja ili koristeći ustavne mehanizme da zaobiđu glasove u parlamentu.

Dok su Makronove vlade preživele desetine glasanja o nepoverenju, manjinska vlada RN bi bila u znatno većem riziku da izgubi i bude primorana da podnese ostavku, potencijalno ugušivši svoje ambicije za mesto predsednika 2027.

U međuvremenu, francuska levica je odlučna da izbegne pitanje ko bi od njih vladao kao premijer ako bi pobedili u parlamentu, delom zbog straha da bi se lider tvrde levice France Unboved Žan-Lik Melanšon mogao probiti. Melanšon je rekao da „neće nastojati da se nametne“.

Lider Socijalističke partije Olivije For pozvao je u utorak da se održi glasanje među novoizabranim članovima levičarske koalicije o imenovanju premijera posle 7. jula ako levica uspe da pobedi na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari