Orban: Mađarska neće menjati imigracijsku politiku uprkos presudi EU 1Foto: EPA-EFE/JOHN THYS

Mađaska će se pridržavati svojih zakona o imigraciji uprkos presudi Evropskog suda pravde, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

„Vlada je odlučila da nećemo učiniti ništa da promenimo sistem zaštite granica. Održaćemo postojeći režim, čak i ako nam je Evropski sud naredio da ga promenimo. Nećemo ga menjati i nećemo nikoga pustiti unutra“, rekao je Orban na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Prošlog meseca, Sud pravde Evropske unije (CJEU) presudio je da je Budimpešta prekršila zakon EU dozvoljavajući policiji da fizički „gura nazad“ tražioce azila preko granice sa Srbijom, podseća RAdio slobodna Evropa (RSE).

Sukob sa EU oko demokratskih standarda doveo je do zamrzavanja sredstava EU za oporavak Mađarske, zadavši udarac Orbanovim nadama za za pobedu na izborima početkom sledeće godine, budući da se ekonomija zemlje u velikoj meri oslanja na sredstva iz bloka kako bi podstakla rast.

Orban (58) i njegova nacionalistička stranka Fides suočavaju se sa ujedinjenom opozicijom, u trenutku kada je inflacija dostigla najviši nivo u 14 godina, a budžetski deficit skočio na rekordne nivoe, navodi RSE.

Orban, čiji je stav protiv imigracije pojačao podršku Fidesu nakon migrantske krize 2015, rekao je da će migracija i prava pripadnika LGBTQ zajednice, dva glavna pitanja koja su izazvala sukob sa EU dominirati kampanjom.

Rekao je da će se baviti i drugim spornim pitanjem, referendumom o pravima LGBTQ osoba.

Na referendumu će biti postavljeno pitanje da li ljudi podržavaju radionice seksualne orijentacije u školama bez pristanka roditelja i da li smatraju da bi procedure promene pola trebalo „promovisati“ među decom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.