Osmani: Zahvalna Makronu i Šolcu na podršci Kosovu i posvećenosti miru i stabilnosti na Balkanu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosovo Vjosa Osmani izrazila je zahvalnost predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na današnjem sastanku, na njihovoj podršci Kosovu i njihovoj posvećenosti miru i stabilnosti u našem regionu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice, ona je imala trilateralni sastanak sa Makronom i Šolcom, na kom im je zahvalila na njihovoj posvećenosti liberalizaciji viznog režima za Kosovo, navodeći ključnu važnost da se ovaj proces završi tokom češkog predsedavanja Savetom EU.

„U tom kontekstu, Osmani je ponovila stav da je članstvo Kosova u evroatlantskim strukturama neophodno da bi se garantovao trajni mir i stabilnost u regionu“, navodi se u saopštenju.

Govoreći o procesu dijaloga sa Beogradom, Osmani je rekla da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana u tom procesu i zahvalila Francuskoj i Nemačkoj na naporima da intenziviraju proces dijaloga.

„Kosovo je zainteresovano da se dijalog zaključi što je pre moguće, uz obostrano priznanje, očuvanje teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i institucionalne funkcionalnosti Kosovo“, kazala je kosovska predsednica.

Ona je zatražila da Francuska i Nemačka nastave podršku članstvu Kosova u Savetu Evrope i evroatlantskim strukturama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.