Mohamed Devdži (43) je otet ispred luksuzne hotelske teretane gde je obično išao na jutarnje vežbe. Troje ljudi je uhapšeno u vezi sa incidentom, a za dva kidnapera se veruje da su strani državljani, saopštila je policija. Motiv za otmicu još uvek nije poznat.

Finansijski magazin Forbs je procenio Devdžijevo bogatstvo na 1,5 milijardi dolara i opisao ga kao jedinog milijardera u Tanzaniji, a u izveštaju iz prošle godine, navedeno je da je on najmlađi milijarder u Africi. Prema Forbsu, Mohamed Devdži je 2016. obećao da će bar polovinu svog bogatstva donirati u filantropske svrhe. Devdži, lokalno poznat kao Mo, zaslužan je što je porodični biznis od veletrgovinskog i maloprodajnog preduzeća pretvorio u sveafrički konglomerat. Njegova kompanija METL ima udeo u proizvodnji tekstila, mlinova za brašno, pića i jestivih ulja u najmanje šest afričkih država. Ministar za zaštitu životne sredine Dženuari Makamba, Devdžijev prijatelj, je na Tviteru napisao da je razgovarao sa njegovim ocem i da je porodica potvrdila da je kidnapovan.

Svedoci navode da su kidnaperi ispalili nekoliko hitaca iz vatrenog oružja u vazduh pre nego što su se odvezli sa milijarderom. Devdži, koji je posvećen fitnesu, nije sa sobom vodio telohranitelje i sam se dovezao u teretanu u luksuznom predgrađu, rekao je novinarima regionalni policijski komesar Dar el Salama Pol Makonda i dodao da su dva kidnapera bili belci.