Pakistan proterao indijskog ambasadora i suspendovao trgovinu sa Indijom 1Foto: EPA/REHAN KHAN

Pakistanske vlasti saopštile su danas da proteruju indijskog ambasadora i da će suspendovati bilateralnu trgovinu, dva dana posle odluke indijskih vlasti da ukinu ustavnu autonomiju dela Kašmira, područja oko koje se spore te dve zemlje.

„Opozvaćemo svog ambasadora u Nju Delhiju i poslati njihovog nazad“, izjavio je šef pakistanske diplomatije Šah Mehmud Kureši i dodao da je vlada u Islamabadu odlučila da suspenduje trgovinu sa Indijom.

Kureši je pre dana odbacio odluku indijske vlade o ukidanju ustavne autonomije Kašmira, ocenjujući da to predstavlja kršenje rezolucije UN.

Indija i Pakistan, dve nuklearne sile, vodile su tri rata od 1947. godine kada su postale nezavisne od britanske imperije. Dva od tri sukoba bila su zbog Kašmira, oblasti koju dve zemlje dele, ali na čiju celinu obe smatraju da polažu prava.

Indijske hinduističke nacionalističke vlasti donele su predsedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, koji je bilo garantovan indijskim Ustavom.

Predsednički ukaz odmah stupa na snagu i zameniće članke o Džamuu i Kašmiru u Ustavu, posebno član 370. Taj član indijskog Ustava odnosi se na specijalni status Džamua i Kašmira u oblasti odbrane, inostranih poslova i komunikacije, a ostala pitanja su pod lokalnim zakonodavstvom.

Indijskom parlamentu je takođe predstavljen predlog zakona o podeli tog područja. Ladak, istočni deo sa budističkim većinom će biti razdvojen.

Ostatak Džamua i Kašmira, koji podrazumeva ravnice sa hinduističkom populacijom Džamu na jugu, i dolina Šrinagar sa muslimanskom većinom na severu, će izgubiti status federativne države i dobiti status „teritorije Unije“. To znači da će biti pod direktnom vlašću Nju Delhija i neće imati skoro nikakvu autonomiju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.