Foto: EPA

Vlasti Severne Koreje upozorile su Sjedinjene Američke Države da ne blokiraju diplomatsko zbližavanje i normalizaciju odnosa između dve Koreje.

Službeni list vladajuće severnokorejske Komunističke partije Rodong Sinmun piše kako bi se Vašington trebao suzdržati svih koraka koji bi mogli ugroziti započetu relaksaciju odnosa na Korejskom poluostrvu, prenosi Anadolija.

„Jačanje veza između Koreja nije loše po SAD. Međutim, SAD bi samo sebi stvorio neugodnosti ako pokuša ugroziti saradnju Severa i Juga, navodi se u upozorenju zvaničnog Pjongjanga.

Upozorenje SAD-u upućeno je dan uoči najavljenog dolaska izaslanika Južne Koreje, koji bi u Pjongjangu trebao dogovoriti tačan datum trećeg korejskog samita.

Američki predsednik Donald Tramp je nedavno otkazao posetu američkog državnog sekretara. koji je trebao posetiti Pjongjang.

Vašington se protivi ukidanju sankcija i preduzimanju konkretnih pomaka u odnosu sa Severnom Korejom sve dok režim te zemlje ne ponudi jasan plan u vezi s denuklearizacijom.

Predsednik Južne Koreje Moon Jae-in sazvao je sastanak o sigurnosti i spoljnim poslovima, dan pre posete specijalnih izaslanika Južnoj Koreji, prenosi Xinhua.

Sastanku su prisustvovali ministri odbrane, spoljnih poslova i ujedinjenja, kao i petočlana specijalna delegacija, koju je predvodio Chung Eui-yong, savetnik za nacionalnu sigurnost i šef Kancelarije za nacionalnu sigurnost Plave kuće.

Moonovi specijalni izaslanici će u sredu posjetiti Pjongjang i vratiti se istog dana.

Oni bi trebalo da odrede tačan datum trećeg samita između Moona i lidera Južne Koreje Kim Jong-una, koji će do kraja septembra biti održan u Pjongjangu.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans