Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Na panelu „Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na Zapadnom Balkanu“ učestvovali su i premijer Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poseban naglasak bio je stavljen na regionalnu stabilnost, jačanje trgovinske razmene i konkurentnosti, kao i ulazak u četvrtu industrijsku revoluciju.

Posle rasprave, koja je bila zatvorena, Plenković je rekao da današnji lideri Zapadnog Balkana „moraju dobro razumeti šta se zbivalo na području istočno od Hrvatske 90-ih da bi shvatili današnje odnose“, preneli su hrvatski mediji.

On je rekao da „zajednički napori institucija moraju biti komplementarni u smislu jačanja infrastrukture i modernizacije da bi bili u korak s četvrtom industrijskom revolucijom“.

Takođe je najavio da će Hrvatska biti domaćin sastanka na vrhu EU i jugoistočne Evrope u vreme njenog predsedavanja kao i da je iskazala interes za izgradnju centra za četvrtu industrijsku revoluciju, ali da još nema odluke.

„Lidere koji odlučuju o tome pozvaćemo u aprilu u Dubrovnik na samit Kina + 16“, rekao je.

Na pitanje kako komentariše izjave Milorada Dodika o mogućem otcepljenju RS od BiH, Plenković je rekao da je stav Hrvatske da „pre svega želi mir i stabilnost u susedstvu“.

„Ne gledamo blagonaklono na ono što bi moglo dovesti do nestabilnosti i želimo visok stepen odgovornosti svih partnera. Bilo je sličnih izjava i ranije. Važno je da svako ispunjava ulogu u skladu s postojećim ovlašćenjima. Politika Hrvatske je da poštuje teritorijalnu celovitost i integritet BiH“, rekao je Plenković.

Povezani tekstovi