Počeo samit o klimi 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izaslanici gotovo 200 država okupili su se u poljskom gradu Katovice, dan ranije nego što je planirano, a sastanak pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija će trajati do 14. decembra i na njemu će učestvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić.

U ponedeljak će im se pridružiti ministri i neki šefovi vlada, a domaćin Poljska založiće se za usvajanje zajedničke deklaracije o „pravednoj tranziciji“ za industrije koje koriste fosilna goriva, kao što su proizvođači uglja koji se suočavaju sa zatvaranjem zbog napora da se smanje emisije štetnih gasova. Podsticaj sastanku dao je i samit G20, na kojem su sve svetske ekonomije, osim SAD, potvrdile posvećenost Pariskom klimatskom sporazumu.

Predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz sporazuma, prenosi Glas Amerike. Sastanak u Katovicama smatra se jednim od ključnih testova spremnosti država da proprate klimatske ciljeve konkretnim merama. Glavna tačka agende je takozvani Pariski pravilnik, koji će utvrditi kako vlade beleže i izveštavaju o emisijama štetnih gasova i naporima da ih smanje. Pregovaraće se i o ciljevima posle 2020 godine, kao i o finansijskoj pomoći siromašnim zemljama koje se suočavaju sa posledicama klimatskih promena.