Petrinju pogodio potres jačine 4,2 po Rihteru, osetio se i u Zagrebu (VIDEO) 1Foto: Beta/Hina/Damir Sencar/MO (arhiva)

Potres jačine 4,2 po Rihteru pogodio je jutros područje oko Petrinje, a osetio se i u Zagrebu.

Seizmološka služba Hrvatske potres je registrovala u 7.49 minuta, a epicentar je bio kod Petrinje. Osetio se na području centralne Hrvatske.

Vlada Hrvatske proglasila je danas katastrofu na područjima koje je prošlog utorka pogodio razoran zemljotres čiji je epicentar bio kod Petrinje.

Gradonačelnik Petrinje: Građani na rubu ljudskih mogućnosti, osnovni problem smeštaj

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da se jutrošnji zemljotres u Petrinji jako osetio, da su građani na rubu ljudskih mogućnosti i da je osnovni problem smeštaj.

„Ovo je bio udarac na sve ono što nije teško udariti, jer i puno manji udari će doneti dodatne štete. Svi ljudi koji se kreću centrom, imaćemo problem ako im padne na glavu cigla, crep… Noći su nam traumatizovane, bez sna, neizvesnosti, budućnost u kojoj hitno moramo naći rešenje“, ispričao je Dumbović za regionalnu N1 televiziju.

On je naglasio da su građani na rubu strpljivosti i ljudskih mogućnosti normalnog čoveka.

„Danas u Petrinji niko više nije normalan“, rekao je gradonačelnik grada koji je teško stradao prošlog utorka u razornom potresu jačine 6.2 po Rihteru.

I noćas je na području Petrinje zabeleženo nekoliko potresa od kojih je najjači bio u 4,20. Magnituda potresa iznosila je 3,5 po Rihteru.

Samo dan ranije, isto područje pogodio je jak zemljotres jačine 5.0 po Rihteru, a tlo ne prestaje da podrhtava. Poslednji jači potres s epicentrom kod Petrinje zabeležen je jutros, a njegova jačina bila je 4.2 o Rihteru.

Dumbović je rekao da je trenutno osnovni problem smeštaj, jer je stiglo dovoljno hrane i robe.

Na području Petrinje, Gline, Siska i okolih sela, najteže stradalih zemljotresu, nalaze se brojne službe i volonteri koji pomažu gradjanima, pre svega u saniranju razrušenih objekata. Dosad je prijavljena šteta na više od 13.200 objekata.

U razornom potresu je prošlog utorka pogodio područje Banovine, poginulo je sedam osoba, a 27 ih je povređeno. Pričinjena je velika materijalna šteta, najviše u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima, a mnogi su ostali bez domova. Tlo ne prestaje da podrhtava što stvara dodatnu neizvesnost i teškoće.

Šteta je pričinjena i u Zagrebu, uglavnom su oštećeni dimnjaci i crepovi na zgradama koje su oštećene u jakom zemljotresu koji je u martu pogodio glavni hrvatski grad.

Svi oni usledili su posle razornog zemljotresa jačine 6,2 po Rihteru koji je 29. decembra pogodio centralnu Hrvatsku, a čiji je epicentra bio takođe kod Petrinje.

Novi potresi u okolini Petrinja nisu ništa neočekivano, kažu za Danas Online u Republičkom seizmološkom zavodu Srbije, navodeći da se radi o slezanju tla nakon zamljotresa koji je bio 29. decembra.

 

Sinoć je Seizmološka služba izvestila kako su tokom jučerašnjeg dana do 20:40 na petrinjskom epicentralnom području zabeežili 46 potresa.

“Kada kažemo da se aktiviralo epicentralno područje u Pokuplju, znači potresi se javljaju na postojećim rasedima. Rased oko Petrinje je uzrok cele ove serije potresa“, pojasnio je seizmolog Krešimir Kuk.

Zagrebački i petrinjski rasjedi nisu direktno povezani, u smislu da će pomak jednog direktno podstaći pomak drugog.

“Potresi se kod nas stalno događaju i nema načina da bi se pretkazalo da li jedan ili nekoliko potresa na istom epicentralnom području znače početak neke serije i da će uslediti neki jači potres. Zna se da će nakon jačeg potresa uslediti serija manjih. Nekad je taj najjači potres prvi, nekad se dogodi da imamo nekoliko jačih potresa“, rekao je Kuk.

Potresna područja u Hrvatskoj su šire zagrebačko područje, šire riječko područje i celo južno priobalje. Najmanje šanse za potres su u istočnim dijelovima Slavonije, Baranje i na istarskom poluostrvu. Naši krajevi su među seizmički aktivnijima u Evropi.

“Za generisanje potresa jačine od oko 6 stepeni po Rihteru potrebno je vreme i potrebna je energija. Velika je verovatnoća da je ovo što se sad dogodilo potrošilo veliku veličinu te energije, vrlo je mala verovatnoća da bi se na tom području mogao dogoditi još jedan tako jaki potres“, rekao je Kuk.

„Poruka svakom običnom građaninu: ako mi dolaze u grad da imaju uspomenu, da ovde naprave selfi, neka mi ne dolaze! A ako mi daju novac na žiro-račun, hvala svima! Svi oni koji žele pomoći mogu pomoći i u građevinskom materijalu, kamp-kućicama, kućicama…“, poručio je juče gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

On je naveo da je sada najvažnije da se uspostavi sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.