Šta Politico piše o Srbiji, Albaniji i Hrvatskoj na Euru: "Provokacije su odraz regionalnih tenzija od krvavih devedesetih" 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Ako UEFA ne kazni Hrvatsku i Albaniju zbog antisrpskih skandiranja tokom utakmice u sredu, Srbija bi mogla da napusti Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024, piše Politico.

Albanski i hrvatski navijači skandirali su „Ubij, ubij, ubij Srbina“ na meču između dve reprezentacije u Hamburgu, saopštio je Fudbalski savez Srbije (FSS).

Incident, jedna od višestrukih provokacija u koje su učestvovale balkanske zemlje na turniru, odražava regionalne etničke tenzije koje su prisutne od krvavih ratova 1990-ih kada se Jugoslavija raspala.

Srbija je na terenu izjednačila u poslednjim sekundama da bi u četvrtak popodne remizirala sa Slovenijom 1-1, i tako održala nade da će napredovati na turniru.

Ali pre početka utakmice, Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS, rekao je da se žalio na regionalne rivale Srbije.

„Ovo što se desilo je skandalozno i tražićemo od UEFA sankcije, čak i ako to znači nenastavljanje takmičenja.

Ako ih UEFA ne kazni, razmišljaćemo kako dalje“, rekao je Šurbatović za srpsku državnu RTS i dodao da je siguran da će biti kažnjeni jer je „UEFA već odgovorila na naš apel da se ukloni tzv. novinar iz Albanije sa šampionata.”

Dotičnom novinaru — koji je u stvari Kosovar — zabranjen je u sredu nastavak turnira nakon što je napravio gest nacionalističkog orla prema srpskim navijačima tokom utakmice ove zemlje protiv Engleske u nedelju.

Srbija ne priznaje Kosovo, iako je ovo Kosovo postalo punopravni član UEFA 2016. godine i priznale su ga 104 od 193 članice Ujedinjenih nacija.

Balkanske zemlje zaokupljaju UEFA od kada je turnir počeo prošle nedelje.

Albanija i Srbija su u sredu kažnjene novčanom kaznom od 10.000 eura zbog isticanja transparenta sa nacionalističkim mapama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari