Foto: Sajt Skupstine RS

Klub Bošnjaka u Savetu naroda Republike Srpske ne slaže se sa zaključcima Narodne skupštine u kojima se od Vlade traži da poništi Izveštaj Komisije za Srebrenicu. Pokrenuli su pitanje vitalnog nacionalnog interesa, mada se postavlja pitanje koliko to u ovom trenutku ima efekta s obzirom na to da je Vlada već sprovela odluku Narodne skupštine i poništila izveštaj.

„Krši se i Ustav i zakoni i poslovnici. I ako je od predsednika i Vlade – previše je“, kaže Mujo Hadžiomerović predsednik Kluba Bošnjaka. „Ovo je sramna odluka. Pitam ih da li je ovo bajramska čestitka. Predsedniče i Vlado, kakva međunarodna komisija, šta je objektivnije od međunarodnog suda i presuda? Skupština je donela zaključke i ne čekajući da odluka bude objavljena u Službenom glasniku, Vlada ju je sprovela“, kaže Hadžiomerović.

Međutim, Ustavni sud RS ranije nije razmatrao zahteve za preispitivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa, jer se ne radi o zakonskim aktima. Rezolucije, deklaracije, zaključci i drugi slični akti u tom smislu nisu ni išli u dalju proceduru, ali je Veće naroda u vezi pojedinih samo zauzimalo stav.

Haški sudija u Komisiji?

Vlada Republike Srpske je u subotu (18.8.) na posebnoj sednici, stavila van snage Izveštaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. „U cilju celovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a zbog jačanja poverenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, Vlada RS formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992. do 1995 godine. Sastav i zadaci Komisije odrediće se posebnim rešenjem“, saopšteno je iz Vlade, a odluka je stupila na snagu danom donošenja.

Pored ovoga, van snage stavljeni su i izveštaji Radne grupe Vlade RS iz 2005. godine za sprovođenje zaključaka iz konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu. Predsednik RS Milorad Dodik poručuje da se u rad Komisije niko neće mešati te da su počeli razgovori s potencijalnim članovima, „ljudima iz struke i jakog moralnog integriteta“.

„Nekoliko njih već je i prihvatilo. Razgovaramo s jednim od bivših sudija Haškog tribunala da i on bude deo toga. Nije još pristao, ali ćemo videti na koji način i da li hoće, ali je pristao da razgovara na tu temu. Mi želimo da to bude jedna Komisija u kojoj će Republika Srpska prihvatiti taj izveštaj, kakav god da oni napišu, ali to bi bilo neophodno da i drugi naprave“, rekao je Dodik.

Nije poznato o kojem je sudiji reč niti da li se radi o bivšem sudiji tribunala ili sadašnjeg Mehanizma za međunarodne krivične sudove. U svakom slučaju sva pažnja javnosti, ali i medija je na ovom pitanju i ukoliko je to bio cilj, kao i u slučaju referenduma na prošlim izborima, onda je on i više nego ispunjen.

„Veruju onom što čuju, a ne onom što vide“

Igranje ljudima i zdravim razumom u BiH je na sceni godinama, a sve to očigledno dobro prolazi kod birača jer, kako kaže profesor Esad Bajtal, istorija nas uči da takve igre mogu da traju beskrajno.

„Sve što se priča i servira, priča se na posebno uobličen način. Imate čitav sistem sa psihološki dobro izvaganim stvarima savetnika sa kojima su okruženi oni koji pričaju te priče. Zahvaljujući snazi medija i nesposobnosti prosečnog ljudskog uma da se suoči sa tom vrstom prevare, to može da traje beskrajno dugo. Ovde je problem što građani BiH veruju onom što čuju, a ne onom što vide. Imamo odsustvo kritičkog mišljenja. Kada bismo njih slušali, ovde se nije dogodio rat, nesreća nam je pala sa neba, a oni su došli tu sada da nas izbave pričom o referendumima, Srebrenici, komisijama“, kaže Bajtal.

Svi se slažu da istina najbitnija, da je potrebno čuti mišljenje građana na referendumu o Danu Republike Srpske, ali i o nametnutim odlukama visokog predstavnika kao i o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Ono u čemu se mišljenja razlikuju jeste trenutak u kojem sve to treba stavljati na dnevni red i sprovoditi.