Predsednik Generalne skupštine UN osudio neefikasnost Saveta bezbednosti 1Savet bezbednosti UN Foto: MSP (arhiva)

Predsednik Generalne skupštine UN Volkan Bozkir osudio je danas neefikasnost Saveta bezbednosti UN kritikujući „konkurentske interese“ članica tokom rasprave o reformi tog tela.

„Savet bezbednosti UN u mnogim prilikama nije uspeo da pokaže odgovornost prema međunarodnom miru i bezbednosti“, rekao je bivši turski ministar ne navodeći konkretne primere.

Prema njegovim rečima, konkuretni odnosi članica Saveta bezbednosti i česta upotreba prava na veto ograničili su efikasnost tog tela.

„Čak i u nekim od najhitnijih humanitarnih kriza, Savet nije uspeo da pruži pravovremeni i odgovarajući odgovor. To predstavlja ozbiljnu prepreku osnovnim principima UN i zajedničkim naporima za gradnju mira u svetu“, rekao je Bozkir.

Ocenio je da ukoliko su u UN potrebne mnogo dublje reforme, očigledno je da je reforma Saveta bezbednosti neophodna i od imperativnog značaja.

Savet bezbednosti UN od izbijanja pandemija korona virusa ove godine održao je vrlo malo sastanaka na tu temu.

Tom telu je bilo potrebno više od tri meseca da prevazidje razlike izmedju SAD i Kine da bi 1. jula donelo rezoluciju u kojoj se traži veća medjunarodna saradnja i podrži poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša (Antonio Guterres) za prekid vatre u zemljama u sukobu kako bi se olakšala borba protiv korona virusa.

Tokom rasprave, 193 članice UN govore o upotrebi prava veta, privilegiji pet stalnih članica Saveta bezbednosti (SAD, Kina, Rusija, Francuska i Velika Britanija), proširenju tog tela, njegovoj regionalnoj reprezentativnosti i načinu rada.

Savet bezbednosti, koji može da odlučuje o međunarodnim sankcijama i upotrebi sile u svetu, ima 15 članica – pored pet stalnih članica ima deset nestalnih članica na dvogodišnji mandat, od kojih se polovina obnavlja svake godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.