Preimenovanjem Putina u vladara bio bi izneveren i Petar Veliki koji je u Zapadu video uzor 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Državnoj Dumi Rusiji podnet je predlog da se Vladimir Putin iz predsednika preimenuje u vladara, prenela je RIA Novosti tokom vikenda.

Šta bi ovaj potez zapravo mogao da znači najlakše bi bilo napisati kako bi odgovor na pitanje trebalo da daju psihoanalitičari ili humoristi, kaže za Danas Milan Jovanović, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju. Jer preimenovanje Predsednika u Vladalac, dodaje, predlaže partija koja već u svom nazivu sebe vidi kao pastire liberalizma!

Predlog Dumi, podsetimo, podnet je na inicijativu Liberalno demokratske partije koja traži da se termin predsednik Rusije preimenuje u vladar Rusije, preneli su ruski mediji.

Kako napominju u stranci, titula predsednik ih je uvek sramotila. Pojašanjavaju da je termin predsednik u smislu šefa izvršne vlasti prvi put upotrebljen u Sjedinjenim Američkim Državama tek krajem 18.veka. Kasnije se naziv ove pozicije proširio po celom svetu.

“Kod nas je po istorijskim merilima to generalno nova reč i dok se potpuno ne ukoreni možete je bezbedno zameniti“, uvereni su u Liberalno demokratskoj partiji.

Jovanović napominje da u političkom smislu, preimenovanje Putinove funkcije odnosno uloge u današnjoj Rusiji, međutim, nije nikakvo iznenađenje.

“Izmenama Ustava Putin je već pripremio teren da bude oktroisan – postao je, praktično, vladar bez ograničenja u pogledu trajanja mandata. To nije nova tendencija. Putin već imenuje gubernatore koji su nekad birani na izborima. Agresija na Ukrajinu samo još šire otvara kapiju ka njegovom samovlašću, do paroksizma”, ističe naš sagovornik.

Taj put je trasiran u prošlosti, dodaje.

“Kako staljinističkoj, tako još daljoj, kada su Rusijom vladali carevi.

Petra Velikog, koji je Putinov idol, darivali su i nazivima Otac nacije ili Imperator, ali i za to ima vremena. U svakom slučaju Putinov put, od običnog oficira KGB-a do pozicije Vladara u carističkim enterijerima i ikonografiji Kremlja je koliko impresivan, još više munjevit”.

Trebalo je, kaže Jovanović, samo dvadeset godina, što je u istorijskom smislu trenutak, od vremena kada je Putin u prvim godinama prve decenije vlasti glorifikovao liberalne vrednosti i ljudska prava, da Rusija sa njim na čelu stigne do sadašnjeg doba u kom njihove zagovornike proglašava izdajnicima vrednim ljudskog ispljuvka, u kom ozračju je predlog novog naziva funkcije koju “obnaša” svakako primereniji.

U humanom i demokratskom smislu predlog je tužan i tragičan, navodi Jovanović i zaključuje da je izneveren i “Petar Veliki – koji je u Zapadu video uzore – ne tražeći od njega otklon ni vrednosni ni verbalni kao Putinova Rusija”.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, za Danas upućuje na činjenicu da svako – a ne samo poslanik – može da uputi inicijativu kakvu god hoće Skupštini. Tako je, kaže, i kod nas, kao i u mnogim drugim državama sveta.

“No, to ne znači da većina takvih inicijativa biva prihvaćena. Sigurno će i u Rusiji biti odbačen pomenut predlog. On ne samo što je neozbiljan, već i veoma štetan za Rusiju”, uverava Anđelković.

Dragoslav Rašeta, istraživač Novog trećeg puta, smatra da se ovakvim predlogom prvenstveno signalizira da Putin ima podršku građana Rusije, pogotovu što je predlog podnet od strane partije „opozicije“.

Sa druge strane, ukazuje Rašeta za Danas, predstavlja dalje udaljavanje Rusije od Zapada i zapadnih vrednosti, i ovakvi i slični postupci biće sve češći u Rusiji koja je izolovana iz međunarodnog poretka. “Putin na još jedan način pokušava da prikaže demokratiju kao nešto što je Zapad nametnuo Rusiji u trenutku njene slabosti, i da je ona kao takva potpuno strani i kobni koncept za Rusiju i rusko društvo”, zaključuje Rašeta.

Siniša Atlagić, rukovodilac Centra za ruske studije na FPN, smatra da u  kontekstu aktuelnih odnosa Ruske Federacije i SAD i Zapada, ovom inicijativom LDPR nastoji da pojača svoj imidž patriotske partije.

“Oni ne predlažu zamenu termina ‘predsednik’ terminom ‘vladar’, kako su preneli naši mediji, nego nude i opciju ‘глава государства’ što je u prevodu na srpski najbliže ‘šefu države’.

Preimenovanjem Putina u vladara bio bi izneveren i Petar Veliki koji je u Zapadu video uzor 2
Foto: snapshot gazeta.ru/ „правителя“ znači vladar

Iako se prvi deo sintagme često koristi u svakodnevnoj komunikaciji i ne samo u vezi sa najvišim nosiocem državne vlasti, nego i sa prvim ljudima vlade, crkve i drugih društvenih organizacija, mislim da je mala verovatnoća da ovaj predlog bude usvojen”.

Najmanje se, zaključuje Atlagić, može računati na to da bi predlog mogao biti prihvaćen zato što je termin prvobitno upotrebljen u SAD.

Donji dom ruskog parlamenta održaće u petak 15. jula vanrednu sednicu na kojoj će, kako je najavljeno, zastupnici raspravljati o više od 60 pitanja, među kojima je i ovaj predlog.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov prokomentarisao je predlog Liberalno-demokratske partije da se termin “predsednik“zameni terminom “vladar“.

“Ovo je nova ideja. Ne postoji stav o ovom pitanju“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako se ova ideja tretira u Kremlju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.