Preko 10.000 mladih Jevreja i Poljaka u Maršu živih u Aušvicu 1Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT

Oni su odali poštu žrtvama Holokausta na Jom Ha-Šoa, dan kada ih se seća i Izrael.

„Mi preuzimamo odgovornost za budućnost. Jer u pamćenju se ne radi samo o tome da pamtimo, sećanje je važno, sećanja svedoka na to što se ovde desilo. Ali bez svesti o tome kakvo značenje to ima za nas, neće biti boljeg sveta“, kazao je zamenik direktora tog muzeja Andžej Kacožik nakon što su mladi Jevreji i Poljaci obišli Muzej bivšeg nemačkog koncentracionog logora Aušvic Birkenau.

Mladi iz obe zemlje sa plavo belim zastava Izraela, sa odećom ukrašenom detaljima u izraelskim nacionalnim bojama prošli su u nemom maršu od glavne kapije logora sa ciničnim napisom „Rad oslobadja“ do ruševina gasnih komora i Spomenika žrtvama Holokausta i logora Aušvic, gde je otpevana i jevrejska molitva za mrtve, Kadiš.

„Za holokaust ima da zahvalimo nemačkom narodu. Da Nemci nisu glasali za Hitlera, ne bi bilo nacista, ne bi bilo nikakvog Holokausta. Ne bi bilo logora smrti koje su Nemci podigli na teritoriji Poljske“, kazao je pred ovogodišnji Marš živih jedan od Jevreja koji su preživeli pakao Aušvica, Edvard Mozberg.

Kao logoraš koji je preživeo Holokaust, a u Aušvic je dospeo kao 13-godišnji dečak, Mozberg je rekao da je za njega najvažnije da razgovara sa mladima koji dolaze u Marš živih i pomaže im da upoznaju istoriju, kako se nešto takvo više nikada ne bi desilo.

Ove godine Marš živih posebnu poštu odaje madjarskim Jevrejima, na 75. godišnjicu početaka transporta Jevreja iz Madjarske, kojih je u Aušvic prevezeno za nekoliko meseci 1944. godine 430.000 hiljada.

Medju žrtvama Aušvica bilo je i oko 10.000 Jevreja iz bivše Jugoslavije, a u logoru su nemački nacisti pobili u gasnim komorama i neljudskim uslovima koji su vladali u toj fabrici smrti preko 1,1 milion ljudi, od čega su prema podacima Muzeja u Aušvicu milion žrtava bili Jevreji iz raznih krajeva Evrope.

Marš živih organizuje Izrael u saradnji sa poljskim vlastima na Jom Ha-Šoa od 1988. godine kao susret jevrejskih djaka iz Izraela ali i drugih zemalja sveta sa preživelim logorašima, a mladi Jevreji zajedno sa poljskim vršnjacima obilaze tih dana koncentracione logore koje su Hitlerovi nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj.

U znak pošte za šest miliona Jevreja stradalih u holokaustu u nemoj povorci, zajedno sa nekima od preživelih logoraša, ponekad i visokim zvaničnicima Izraela i Poljske, mladi svake godine prolaze ćutke Stazu smrti od ulaza u Aušvic do gasnih komora u delu nekadašnjeg logora Birkenau.