Premijer Poljske: Jačamo transportnu infrastrukturu da olakšamo izvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine 1Foto: EPA-EFE/TOMASZ GZELL POLAND OUT

Poljska će poboljšati svoju transportnu infrastrukturu kako bi olakšala izvoz žitarica i drugih ključnih proizvoda iz susedne Ukrajine koja je ograničena invazijom Rusije, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Preneto je da je Moravjecki to rekao u ukrajinskom gradu Borodjanka, blizu Kijeva, koji je teško oštećen ruskim granatiranjem, gde je prisustvovao montiranju kontejnera za stanovanje koje je obezbedila Poljska za ljude koji su zbog rata ostali bez domova.

On je rekao da Poljska radi na proširenju svoje transportne infrastrukture i kapaciteta protoka kako bi olakšala izvoz miliona tona ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda u svet, i da u tu svrhu dobija sredstva Evropske unije, čija je članica.

Moravjecki je rekao da se zemlje Severne Afrike i Bliskog istoka u velikoj meri oslanjaju na ukrajinsko žito i da bi mogle da se suoče sa prehrambenom krizom ukoliko izvoz stane.

Poljska je trenutno ključni put za ukrajinski izvoz, ali granice su „uska grla“, a ima i drugih teškoća koje ograničavaju protok robe.

Moravecki je iz Borođanke otputovao za Kijev na razgovore s članovima ukrajinske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.