Preminula izraelska stjuardesa obolela od malih boginja posle leta iz Njujorka 1Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Četrdesettrogodišnja Rotem Amitai, majka troje dece, primljena je u bolnicu u martu nakon što je doputovala avionom iz Njujorka, javljaju izraelski mediji.

Ona je bila vakcinisana protiv malih boginja samo jednom, umesto dva puta, kako se preporučuje.

Ministarstvo je navelo da je njeno stanje bilo pogoršano encefalitisom i imuni sistem joj je kolabirao, ali nije objavilo da li se stjuardesa zarazila malim boginjama tokom leta, prenosi Frans pres.

”Džeruzalem sost” međutim piše da je ona bila u kontaktu sa zaraženim putnikom i navodi da je avion izraelske kompanije EL AL, LY 002, poleteo sa međunarodnog aerodroma Džon F. Kenedi 26.marta i sleteo u Tel Aviv narednog dana.

Stjuardesa je nekoliko dana kasnije primljena u bolnicu i potom pala u komu.

Broj obolelih od malih boginja se skoro utrostručio od januara u poređenju sa istim periodom prošle godine, objavila je u utorak Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

To je najveći broj obolelih od 2006.

Izraelsko ministarstvo zdravlja navodi da su ove godine registrovana 1.166 slučaja oboljevanja od malih boginja uključujući jedan smrtni, a 3.140 prošle godine, uključujući dva smrtna slučaja.

Ministarstvo je apelovalo na stanovništvo da se vakciniše.

Izraelska avio kompanija EL AL je saopštila da  je nastojala da se svi članovi avio posada vakcinišu kada se saznalo  da se stjuardesa razbolela.

SZO upozorava da sve više i više ljudi to odbija između ostalog iz verskih razloga.

U zapadnim zemljama protivnici vakcinacije tvrde da postoji veza između vakcine protiv malih boginja i autizma. SZO je više puta to negirala.