Protivnici libanskog pokreta Hezbolah ubacili poruku na ekrane aerodroma u Bejrutu 1Foto: AP Photo/Hassan Ammar, File

Aerodrom u Bejrutu bio je danas meta sajber napada: na ekranima s informacijama o letovima bila je poruka protiv šiitskog pokreta Hezbolah, moćnog u Libanu koji izvodi provokativne napade na susedni Izrael.

„Sajber napad na informacini sistem aerodroma je poremetio i sistem pregleda prtljaga“, dodala je agencija ANI, navodeći da vlasti rade na normalizaciji i „održavanju protoka ljudi“.

Prema slikama koje je objavila štampa, poruka u kojoj se kritikuje moćni libanski pokret Hezbolah bila je prikazana na ekranu uz amblem hrišćanske grupe „Božji vojnici“ i jedne malo pznate koja se naziva „naj koji je progovorio“.

U poruci na ekranu pisalo je da „Ovo nije aerodrom Hezbolaha i Irana. Hasane Nasralah, niko te neće podržati ako zemlju uvučeš u rat (…) Nećemo se boriti ni u čije ime“, pisalo je poruci upućenoj lideru Hezbolaha.

Od početka rata Izraela i Hamasa 7. oktobra, proiranski Hezbolah skoro svakodnevno razmenjuje vatru sa Izraelom na granici u znak podrške svom palestinskom savezniku u Pojasu Gaze. Ti sukobi izazivaju strah od regionalnog sukoba, a zabrinutost raste i u Libanu.

Grupa „Božji vojnici“ je najpoznatija u Libanu po beskompromisnim stavovima i napadima na zajednicu LGBT+.

Ta grupa nije htela da komentariše tu vest Frans presu, ali je kasnije u video poruci demantovala bilo kakvu umešanost u sajber napad, opisujući ga kao „delo đavola“.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) u subotu je rekao da je „apsolutno neophodno da se spreči da Liban bude uvučen u regionalni sukob“.

Od 8. oktobra u razmeni vatre između Hezbolaha i izraelskih snaga u Libanu je poginula 181 osoba, uključujući 135 boraca iz pokreta, prema podacima AFP-a.

Na severu Izraela je ubijeno devet vojnika i najmanje četiri civila, saopštile su izraelske vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari