Prva indijska kovid pacijentkinja ponovo zaražena 1Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Prva indijska kovid pacijentkinja, studentkinja koji je pre toga boravila u kineskom Vuhanu, ponovo je pozitivna na koronavirus, rekla je zdravstvena zvaničnica za AFP, a prenosi N1 pozivajući se na agenciju Hina.

Devojka (21) iz južne Kerale nema simptome, ali je u izolaciji u svom domu, rekla je za AFP Rina KJ, zdravstvena zvaničnica okruga Trisur.

Ponovno je bila pozitivna na koronavirus tokom rutinske provere uoči putovanja u Nju Delhi.

„Zdravstveni timovi u stalnom su kontaktu s njom“, rekla je Rina.

Pacijentkinja je bila među indijskim studentima medicine koji su pobegli iz Vuhana u januaru 2020, kada se virus prvi put pojavio u tom kineskom gradu.

Tada je razvila blage simptome, a 30. januara je bila pozitivna na testiranju i tako postala prva indijska kovid pacijentkinja.

Indija je otada potvrdila gotovo 31 milion slučajeva i više od 410.000 mrtvih, velik deo njih u razornom talasu u aprilu i maju.

Stručnjaci upozoravaju da bi novi talas mogao da pogodi Indiju za nekoliko nedelja, a vlasti su pokrenule mahnitu kampanju vakcinacije koju ometa kritičan nedostatak vakcine.

Vladin cilj je vakcinisati sve odrasle do kraja godine, ali veći gradovi poput Nju Delhija i nekoliko saveznih država tvrde da su ostali bez vakcina.

Indija je 21. juna primenila više od devet miliona doza, ali kampanja je nakon toga usporila i brojke su se smanjile na manje od tri miliona primenjenih doza vakcina dnevno.

Indija je dosad vakcinisala gotovo 390 miliona ljudi, odnosno nešto manje od šest posto ukupnog stanovništva s dve doze i 23 posto s jednom dozom.

Studentica iz Kerale nije se još vakcinisala jer je htela prvo da sazna koju će vakcinu Kina odobriti za povratak u tu zemlju.

Više od trećine svih slučajeva koronavirusa u zemlji je iz savezne države Kerale.

Oko 14.500 novih zaraza potvrđeno je u Kerali u sredu od ukupno 43.000 u celoj zemlji. Vlasti su najavile zatvaranje Kerale od vikenda kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.