Otvorena vrata u šest beogradskih domova zdravlja, vakcinacija dece protiv HPV bez zakazivanja 1Foto: Danas.rs/Radmila Marković

U šest beogradskih domova zdravlja počela je nedelja otvorenih vrata, kada će roditelji moći da vakcinišu svoju decu protiv humanog papiloma virusa bez zakazivanja. Do sada je, prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, prvu dozu HPV vakcine primilo svega 5,6 odsto dečaka i devojčica u deset generacija, uzrasta od 9 do 19 godina, za koje je besplatna imunizacija.

Stručnjaci okupljeni na konferenciji za novinare u domu zdravlja Voždovac, uoči Evropske nedelje imunizacije koja se održava od 22. do 28. aprila, ukazali su danas na benefiti ove vakcine i da je naefikasnija ukoliko se da u pomenutom uzrastu, pre stupanja u seksualne odnose.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović iznela je podatak da je u Srbiji, prema podacima za 2022. godinu, registrovano oko 1.050 slučajeva raka grlića materice, a da je 450 žena umrlo.

– Jedan od najznačajnijih urgočnika koji dovodi do promena na grliću materice je humani papiloma virus sa preko 20 različitih varijanti. Maligni proces može da se spreči vakcinom, kao primarnom prevencijom. Od juna 2022. godine u našoj zemlji ona je besplatna za uzrast od 9 do 19 godina. Trenutno se sprovodi kao preporučena. Pozivamo roditelje da se informišu o vakcini i budu pre svega zaštitnici svoje dece – istakla je dr Jovanović, dodajući da je neophodno podići svest o vakcinaciji kako bi i obuhvat vakcinisane dece bio veći.

Najalarmantniji podatak jeste da danas prve simptome raka grlića materice najčešće dobijaju žene u dobi od 32. do 35. godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je ovaj tip raka bio učestaliji kod žena u kasnijoj životnoj dobi.

Međutim, i pored toga što protiv ovog oboljenja postoje dva vida prevencije, imunizacija i redovni ginekološki pregledi, Srbija je neslavan rekorder po oboljevanju i smrtnosti.

Dr Aleksandra Sekulić Frković, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Voždovac kaže da je bitan i veliki procenat imunizacije ne samo devojčica nego i dečaka, jer je dokazano da postoji povećana stopa oboljevanja od raka anusa, penisa i usne duplje, za šta je takođe odgovorna dugotrajna infekcija određenim tipovima HPV-a.

– Roditelji najčešće pitanju koliko je vakcina bezbedna i koliko ih štiti. Ja obično kažem da sam svoju decu vakcinisala i mislim da je to najbolji odgovor. Vakcina jeste zaista bezbedna, znajući da ne sadrži niti živ niti mrtav virus, već jedan L1 protein dobijen iz kvasnica, što samo govori o tome da ne može da izazove nikakvu bolest, samo produkcijom antitela da spreči ili samnji mogućnost da se ona ispolji, ako dođemo u kontakt sa njom. A koliko je imunitet dugo prisutan, neka nova saznanja kažu ne samo 10 godina, nego doživotno, ali još se to ispituje – ističe ova pedijatrica.

U toku nedelje otvorenih vrata pregledi kod pedijatara neće morati da se zakazuju. Svako dete će pedijatar pregledati pre vakcinacije vakcinom protiv HPV-a.

– S obzirom da imamo dobru saradnju i sa školama na teritoriji Opštine Voždovac, obavestili smo i sve rukovodioce škola o nedelji otvorenih vrata. DZ Voždovac je do sada imao dosta dobar odziv, vakcinisali smo veliki broj dece na našoj opštini HPV vakcinom. Nadamo se da će to tako i ostati – kaže dr Sekulić Frković.

Otvorena vrata u šest beogradskih domova zdravlja, vakcinacija dece protiv HPV bez zakazivanja 2
Foto: Jelena Babić

Osim Voždovca, otvorena vrata za vakcinaziju dece protiv HPV biće i u domovima zdravlja Zemun, Novi Beograd, Rakovica, Čukarica, Stari grad, ali i u južno-bačkom okrugu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Požarevcu, Obrenovcu i dr.

Od 4. aprila ove godine Republički fond za zdravstveno osiguranje je omogućio da i studenti do 26 godina iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca mogu besplatno da se vakcinišu ovom vakcinom. Intzeresovanje je, kako kažu, veliko a do sada ovu HPV vakcinu primillo je 1.701 student.

Dr Mirjana Uzunović Mako iz RFZO poručuje da će takvih akcija biti još.

Govoreći o preventivnim pregledima odraslih žena dr Julijana Banovac, načelnica ginekologije u Domu zdravlja Voždovac ističe da žene koje imaju svest o redovnim ginekološkim pregledima, kod lekara dolaze redovno.

– U odnosu na prethodne godine, stiče se utisak da je ta svest o preventivnim pregledima podignuta na viši nivo, tako da imamo veći odziv žena koje dolaze na preventivne preglede. Napravili smo diskretan pomak po pitanju pregleda, ali rezultati bi trebali da budu još bolji. Bitno je pokrenuti žene iz ciljne populacije da u što većem broju posećuju ginekologa i odrađuju preventivne preglede. Naš dom zdravlja je od 2012. godine uključen u proces sprovođenja skrininga na rak grlića materice, tako da mi pozivamo pacijentkinje i na taj način pokrivamo kategoriju stanovništva od 25 do 64 godine koja je uključena u skrining program – objašnjava dr Banovac.

Krajem prošle godine Udruženje pacijentkinja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“ je podelio priznanja najuspešnijim domovima zdravlja koji su najviše doprineli u podizanju svesti o ovoj bolesti, kao i obuhvatu imunizacije protiv HPV u Srbiji.

– Mi imamo i manje uspešne domove zdravlja gde je procenat vakcinisane i zaštićene dece veoma mali. Tamo gde se lekari pedijatri trude da roditeljima objasne korist od vakcinacije, tu je i veći obuhvat zaštićene dece. To samo ukazuje da moramo više da radimo na povećanju svesti kako kod opšte, tako i kod stručne javnosti i podizanju obuhvata vakcinacije u sredinama, odnosno domovima zdravlja gde je obuhvat mali. Iz tog razloga, organizovanje akcija kao što su otvorena vrata u domovima zdravlja pokazuje da aktivnije radimo svi zajedno na ovom polju, jer iako je Srbija obezbedila vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces imunizacije devojčica i dečaka, veliki broj roditelja i dalje nije dovoljno informisan o mogućnostima dobijanja vakcine i zaštite od HPV – kaže Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”.

Ona je istakla da će nastojati da se ova vakcina, koja je širom sveta već data u 500 miliona doza i uticala na smanjenje oboljevanja, u Srbiji ne bude samo preporučena već i obavezna.

Koliko je dece vakcinisano po uzrastima

Do 12. aprila datao je ukupno 75.615 doza HPV vakcine, od čega je prvu dozu primilo ukupno 36.888 dece uzrasta od 9 do 19 godina (75,8 odsto devojčica i 24,2 odsto dečaka). Prvu dozu u uzrastu od 9 do 14 godina primilo je 20.839 dece, od kojih je 59,2 odsto potpuno vakcinisano i drugom dozom. U uzrastu od 15 do 19 godina prvu dozu primilo je 16.049 dece (65 odsto potpuno vakcinisano sa tri doze, u skladu sa uzrastom). Od 4. aprila počela je besplatna vakcinacija i studenata do 26 godina u beogradu, nišu, Kragujevcu i Novom Sadu i prvu dozu već je primilo 1.701 student.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari