Foto: FoNet/AP (Arhiva)

Sukobi su se nastavili drugog Dana gneva, koji su palestinski lideri proglasili zbog odluke predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donalda Trampa, da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, prenosi B92.

Većina demonstranata je ranjena gumenim mecima na Zapadnoj obali, saopštio je palestinski Crveni polumesec, ali ima i ranjenih bojevom municijom.

S granice s pojasom Gaze jedan demonstrant u kritičnom stanju je odnet u bolnicu, gdje je umro.

Oko tri hiljade demonstranata učestvovalo je u demonstracijma na Zapadnoj obali u Ramali, Hebronu i Vitlejemu, paleći Trampove slike i automobilske gume i kamenicama i Molotovljevim koktelima gađajući izraelske policajce koji su ih rastjerivali suzavcem i gumenim mecima.

Desetinama ljudi je ukazana medicinska pomoć, jer su udahnuli suzavac.

Više demonstranata je u Jerusalimu uhapšeno ispred Kapije Damask, gdje je sukob dugo trajao.
Izraelska vojska je saopštila da se demonstriralo na 30 lokacija.

Palestinski Dani gneva počeli su u četvrtak kao odgovor na odluku Trampa, a prvog dana ranjeno je na desetine demonstranata, mahom lakše.Sukobi Palestinaca i izraelskih vojnika izbili su širom Zapadne obale posle verskih službi, javio je AP dodajući da su demonstracije i nemiri izbili u više zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Demonstranti u nekoliko gradova su kamenicama napali vojnike koji su odgovorili suzavcem i gumenim mecima. Sukobi su izbili posle molitve u petak koji muslimani smatraju najsvetijim danom.

Imam u džamiji Al Aksa u istočnom Jerusalimu šeik Jusef abu Sneine je tokom propovedi rekao da će taj grad ostati muslimanski i arapski i pozvao arapske vođe na akciju umesto osuda.

Oko 2.000 okupljenih vernika je odgovorilo povicima: „dušom i krvlju ćemo braniti Al Aksu i Jerusalim“.

Portparol Crvenog polumeseca Erab Fukaha je izjavila da je 12 Palestinaca povređeno u sukobima od kojih je jedan ranjen pucnjima iz vatrenog oružja.

Nemiri su izbili pošto su palestinske političke organizacije pozvale stanovništvo Zapadne obale, pojasa Gaze i istočnog Jerusalima da izađu na ulice i protestuju protiv odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Vođe ekstremističke organizacije Hamas su pozvali stanovništvo pojasa Gaze da počnu novu Intifadu protiv Izraela.

Teroristička mreža Al Kaida je pozvala svoje sledbenike širom sveta da napadnu američke, izraelske i savezničke ciljeve.

Protesti protiv trampove odluke su organizovani u Iranu, Indoneziji, Maleziji, Pakistanu i Jordanu.