Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

„Pregovori su bili dugotrajni. Veoma detaljan razgovor o temama koje su uglavnom bile navedene u izjavama predsednika i kancelarke (pre početka razgovora)“, rekao je Peskov novinarima nakon sastanka, javlja Sputnik.

Napomenuo je da strane nisu imale nameru da postignu sporazum.

„Ovo je bio vrlo koristan pravovremeni razgovor, razmena informacija o čitavom nizu aktuelnih pitanja koja se aktivno razvijaju.“

Prema rečima Peskova, Putin i Merkelova su razgovarali o bilateralnim odnosima, a takođe su istakli rast trgovinskog obrta između Rusije i Nemačke.

Lideri dveju zemalja su se izjasnili protiv politizacije projekta gasovoda „Severni tok 2“, a razgovarali su i o tranzitu gasa preko Ukrajine, istakao je Peskov, prenosi Sputnik.

„Cilj nije bio da se postignu bilo kakvi sporazumi (u vezi sa sankcijama SAD). Tim pre je teško reći kakvi bi mogli biti aranžmani, ali u celini su se složili da je projekat potreban i da mora biti završen“, dodao je on.

Pri tome su se Putin i Merkelova složili da je projekat komercijalno koristan i konkurentan i da se mora zaštititi od napada trećih lica, kako bi se na kraju taj projekat završio, naveo je Peskov.

Među ostalim pitanjima na dnevnom redu bilo je rešavanje sirijskog sukoba.

„Putin je naglasio postepeno razvijanje procesa povratka izbeglica i pozvao evropske države da daju svoj doprinos da taj proces bude nepovratan“, rekao je Peskov.

„Dotaknuta je tema političkog rešenja u Siriji, tema inkluzivnog formata političkog rešavanja situacije uz učešće svih“, dodao je on.

Kako navodi Sputnik, Putin i Merkelova su razgovarali i o nepredvidljivosti ponašanja niza zemalja po pitanju carina, izražavajući zabrinutost da to može imati negativne posledice za globalnu trgovinu, istakao je Peskov.