Putin: NATO instrument SAD 1Foto: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

Rusiju ne može da ne zabrinjava približavanje vojne infrastrukture NATO njenim granicama, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterbugu.

On je ocenio da je veoma loše to što ne postoje mehanizmi za koordinaciju Rusije i NATO, jer to onemogućava konstruktivno rešavanje problema.

„Trudili smo se da uspostavimo konstruktivan dijalog s ovom organizacijom. Čak smo obrazovali Savet Rusija—NATO svojevremeno u Rimu, ali sve je to prestalo da postoji, ne deluje, i to ne na našu inicijativu i našom krivicom“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, stav Amerike o povećanju vojnih rashoda saveznika u NATO, ako se imaju u vidu njena uveravanja da nikome ne preti, izaziva pitanja.

„Sjedinjene Države zahtevaju od svojih saveznika povećanje vojnih rashoda i, istovremeno, govore o tome da NATO ne planira nikoga da napadne. A, ako se ne pripremate nikoga da napadnete, čemu povećavanje vojnih rashoda? To, naravno, izaziva dodatna pitanja“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je, odgovarajući na pitanje pomažu li Rusiji svađe oko NATO, izjavio da će one pomoći ukoliko Alijansa propadne.

„Da li svađe oko NATO pomažu Rusiji? U smislu da bi NATO mogao da se raspadne – tada će pomoći. Zasad, međutim, ne vidimo taj raspad. Mnogo puta sam već postavljao pitanje, javno — NATO je građen kao instrument za Hladni rat u borbi protiv SovJetskog Saveza i takozvanog Varšavskog pakta. Sada nema ni Varšavskog pakta, ni Sovjetskog Saveza, a NATO postoji. Javlja se pitanje – zbog čega?“, rekao je Putin.

On je dodao da je NATO, šta god članice Alijanse govorile o tom savezu, – instrument spoljne politike Sjedinjenih Država.

Putin je podsetio na proces o kojem je NATO ranije govorio – na transformaciju bloka u političku organizaciju koja stvara suštinske elemente za stabilnost u svetu. To, prema njegovom mišljenju, ne bi bilo loše.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.