Putin: Rusija 2014. nije bila spremna da pokrene specijalnu vojnu operaciju za zaštitu stanovništva Donbasa 1Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija 2014. nije bila spremna da pokrene specijalnu vojnu operaciju za zaštitu stanovništva Donbasa, jer je to bio znatno ozbiljnija akcija neko Krimsko proće, kada je to poluostrvo pripojeno Rusiji.

Rusija mora da uradi mnogo toga za razvoj vojske, za razliku od 2014. godine sada poseduje hipersonično oružje, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu televiziji „Rusija 1“.

„Radilo se o obezbeđivanju hrane, supstituciji uvoza, jačanju finansijskog sistema i razvoju modernog naoružanja“, rekao je Putin za TV „Rusija 1“ i istakao da, uprkos očekivanjima protivnika, u Rusiji se ništa nije urušilo, finansijski sistem funkcioniše, banke povećavaju svoje mogućnosti.

Kako prenosi Sputnjik, s druge strane, dodao je, veoma je teško reći šta bi se dogodilo 2014. godine.

„Imamo mnogo toga da uradimo, recimo, za razvoj kopnenih snaga. Tada nismo imali hipersonično oružje, ali sada imamo! Da, mi ga zapravo ne koristimo, ali ga imamo. Vidite? Imamo i druge savremene sisteme, 2014. godine nismo imali ništa slično“, rekao je ruski predsednik..

Prema njegovim rečima, Rusija je tada polazila od toga da će se situacija u Donbasu rešiti apsolutno mirnim sredstvima.

„Što se tiče Donbasa, računali smo na to da ćemo uspeti da rešimo ovaj problem mirnim putem. Ali, kako se sada ispostavilo – jednostavno su nas vukli za nos, niko od naših takozvanih partnera nije ni nameravao da nešto rešava mirnim sredstvima, već su Ukrajinu upumpavali oružjem i pripremili je za sukob. Ona je preduzela dve velike vojne operacije koristeći tešku opremu, artiljeriju, avijaciju“, naglasio je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.