"Putin duže vreme ne prolazi pored prozora i ne pije čaj": Sagovornici Danasa o izborima u Rusiji sledeće godine 1Foto: EPA-EFE/Parker Song/POOL

Vladimir Putin, aktuelni ruski predsednik, kandidovaće se za tu funkciju i na izborima sledeće godine. Zanimljivo je da je Igor Grikin, ruski separatista i proratni bloger, izjavio je da će se i on kandidovati na predsedničkim izborima u Rusiji 2024.

Igor Grikin, poznat i pod pseudonimom Igro Strelkov, nalazi se u pritvoru i čeka suđenje.

Dragomir Anđelković, politički komentator, kaže za Danas da je Strelkov kritičar vlasti duže vreme, te da se jedan deo građana Rusije nalazi na istim pozicijama koje on zastupa.

„Njegov izlazak na izbore bio bi nezgodan za vlast, jer bi Strelkov dobio ne tako malu podršku“, kaže Anđelković.

Naš sagovornik ističe da je najava Girkinove kandidature racionalna i u skladu sa njegovim stavovima.

Rusija nema sistem pravednih izbora

 Putin slovi, kako pišu svetski mediji, za diktatora, pa u takvoj situaciji, sumnju privlači regularnost izbora i mogućnost njegovog pada.

Anđelković kaže da u momentu dok traje rat u Ukrajini, teško je da postoje šanse za smenu Putina.

„Čak i da je (Aleksej) Navaljni na slobodi i da se kandiduje ne bi mogao pobediti Putina. I da su izbori 100 odsto transparentni, da se organizuju na način koji je potpuno otvorena za opozicju, ne verujem da bi išta uspeo da postigne“, kaže Anđelković.

Kada se osećaju ugroženi, nastavlja Anđelković, Rusi se okupljaju oko vlasti, takav im je mentalitet.

Putin i klanovi

Sa druge strane, Aleksandar Olenik, advokat i poslanik sa liste „Vojvođani“, kaže za naš list da je moguć Putinov pad sa vlasti, ali da on nema veze sa izborima.

„Ono što ja znam jeste da postoje tri „klana“ koja se bore za vlast. Jedan je Putinov i ima još dva povezana sa takozvanim oligarskima i službama u samoj Rusiji. Tu je pitanje koliko su, oni koji odlučuju, zadovoljni ratom, odnosno nezadovoljni agresom“, kaže Olenik.

"Putin duže vreme ne prolazi pored prozora i ne pije čaj": Sagovornici Danasa o izborima u Rusiji sledeće godine 2
Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV

„Siguran sam da Putin već duže vreme ne prolazi pored prozora i da ne pije čaj koji nije on sam prirpremio“, kaže.

On dodaje da Rusija od kada postoji nije izgradila sistem koji omogućava pravedne izbore, te da zbog toga ne postoji ni sistem koji bi mogao da zaštiti legalno izabranog kandidata od neke smene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari