Raste broj umrlih od vrućine na severozapadu SAD 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Iz dana u dan raste broj umrlih od talasa vrućine koji je ove nedelje pogodio severozapad SAD i susedni deo Kanade, a medicinsko osoblje koje je pomagalo ljudima posrnulim pod temperaturamom iznad 40 stepeni, reklo je da očekuje da će bilans dalje rasti.

Stotine smrtnih slučajeva od vrućine su u Oregonu, državi Vašington i Britanskoj Kolumbiji. Opasna vrućina počela je 25. juna, a od utorka popušta u nekim oblastima.

Broj žrtava samo u Oregonu dostigao je zasad 95, rekao je jedan državni medicinski zvaničnik u petak, a najviše umrlih je u Portlandu i okolini. Među umrlima je i jedan radnik koji se samo srušio dok je radio u rasadniku po vrućini.

U Kanadi, glavna mrtvozornica Britanske Kolumbije, Lisa Lapuan, izjavila je u petak da je tokom vrućine zabeleženo 719 iznenadnih i neočekivanih smrtnih slučajeva, a taj broj je bez presedana. Lapuan je rekla da je broj umrlih tri puta veći od uobičajenog u ovo doba godine.

Ona očekuje da će se broj umrlih od vrućine povećavati kako budu stizala zvanilna dokumenta o tome.

Vlasti države Vašington zasad su oko 30 smrtnih slučajeva povezale s vrućinom, ali stalno iz raznih mesta stižu nove potvrde o smrti.

„Mislim da ćemo vremenom shvatiti da će se ti brojevi samo penjati“, rekao je Stiv Mičel, direktor Odeljenja hitne medicine Medicinskog centra u Sijetlu. „Iz iskustva znam da treba da očekujem mnogo veće brojeve od onoga što je stiglo na početku jer kolege iz centara za hitnu medicinsku pomoć kažu da su tih dana imale dvostruko više poziva za pomoć nego obično“.

Od 25. juna 1.792 pacijenta bila su u službama za hitnu pomoć zbog sumnje na posledice vrućine, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo zdravlja države Vašington. Od toga je stanje 21 odsto pacijenata zahtevalo da budu primljeni u bolnice.

U ponedeljak je bilo najviše poseta hitnoj pomoći – 702, rekla je ta služba. Bio je to najtopliji dan toplotnog talasa u mnogim oblastima, dok su Sijetl, Portland, Oregon i drugi gradovi srušili rekordne vrućine svih vremena. U Sijetlu je temperatura dostigla 42 stepena, a u najvećem gradu Oregona, Portlandu, bio je čak 47 stepeni.

„Sa ovom najnovijom vanrednom situacijom zbog vrućine, mogu se u nvijoj istoriji uporediti samo rani dani epidemije kovida“, rekao je Mičel.

Meteorolozi su za temperaturu koja je skočile i više od 30 stepeni iznad normale, okrivili „toplotnu kupolu“ koju je „parkirao“ jak sistem visokog pritiska nad čitavim regionom. Temperatura je od utorka znatno niža u zapadnom delu država Vašington i Oregon, ali upozorenje na vrućinu i dalje je na snazi za delove unutrašnjosti severozapada SAD i Kanade.

Stručnjaci kažu da je vruće vreme samo preteča onoga što dolazi, jer klimatske promene utiču na globalne vremenske obrasce.

Izuzetni toplotni talas proširio se na gornje delove Kalifornije, gde je izbilo nekoliko požara koje vatrogasci ne uspevaju da suzbiju, a hiljade ljudi su pobegle iz kuća u planinskim selima, a neke su i izgorele.