Aktivistkinja bliska Pusi Rajot puštena iz pritvora u Hrvatskoj 1Foto: Printscreen/YouTube/ Trailers y Estrenos

Aisoltan Nijazova, član grupe podrške pank bendu Pussi Riot i njihov prijatelj, pušten je 3. juna iz zatvora u Remetincu u Zagrebu.

Uhapšena je 30. maja po međunarodnoj poternici koju je za njom raspisao Turkmenistan, zbog čega joj je određen ekstradicioni pritvor.

Tako je odlučilo vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda, koje je uvažilo žalbu njene odbrane, i preinačilo odluku istražnog sudije.

Po izlasku iz Remetinca, Nijazova se obratila novinarima. „U šoku sam, razgovarala sam sa svojim advokatom pre sat vremena i mislili smo da ću ostati za vikend“, rekla je ona.

„Ovo je zatvor za muškarce. Ovde nema pravila za žene. Muškarci mogu da idu u šetnju dva puta dnevno, ujutru i popodne, žene mogu uveče, ne vide ni sunce. da džogiram, ali nisam mogla. Muškarci imaju kondiciju“, rekla je ona o situaciji u zatvoru u Remetincu.

Hrvatska policija uhapsila je Nijazova 30. maja pri ulasku u Hrvatsku iz Slovenije.

Turkmenski režim je traži zbog navodne pronevere novca, odnosno zbog navodne krađe 40 miliona dolara iz tamošnje centralne banke.

Ona i njeni simpatizeri odbacuju optužbu kao izmišljenu i politički motivisanu, podignutu nakon što se njen otac pridružio opozicionom režimu, uhapšen i umro u zatvoru.

Pussi Riot i advokat Lina Budak izjavile su u sredu (1. juna) ispred zatvora u Remetincu da uhapšenoj članici njihove grupe za podršku, Ajsoltani Nijazovi, ne može ponovo suditi jer je već odslužila kaznu u ruskom zatvoru, navodi Turkmenska optužnica.

Članica Pussi Riota Marija Aljohina rekla je zatvoru u Remetincu da je Turkmenistan jedna od najgorih diktatura na svetu.

„Nešto poput Severne Koreje, ali manje poznato“, dodala je ona.

Hapšenje Alje Nijazove osudile su brojne nevladine organizacije u Hrvatskoj.

Pussi Riot je 30. maja održao koncert u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.