Albanija izveštava o drugom sajber napadu Irana na njen policijski sistem 1Foto: EPA/ARMANDO BABANI

Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije saopštilo je danas da je jedan od njenih sistema na graničnim prelazima pogođen sajber napadom, kao i da je došao iz istog iranskog izvora kao i raniji koji je doveo do prekida diplomatskih odnosa sa Iranom.

U saopštenju se navodi da je sinoć utvrđeno da je sistem za komunikaciju albanske policije „pod sajber napadom sličnim onom koji je vladin portal E-Albanija pretrpeo u julu“.

„Preliminarni rezultati pokazuju da je napad izvršila ista ruka“, navodi se u saopštenju i dodaje da su vlasti privremeno isključile sve sisteme, među kojima je i sistem upravljanja informacijama (TIMS), koji evidentira ulaske i izlaske na graničnim prelazima.

Lokalni mediji izvestili su o dugim redovima na najmanje dva granična prelaza na jugu.

Albanija, članica NATO-a, prekinula je diplomatske veze sa Iranom i proterala je ove nedelje osoblje ambasade. To je prvi poznati slučaj da je neka zemlja prekinula diplomatske odnose zbog sajber napada.

„Još jedan sajber napad od istih agresora koje su već razotkrili i osudili albanski saveznici i prijateljske zemlje, zabeležen je sinoć na sistemu TIMS“, napisao je premijer Edi Rama na Tviteru danas, dodajući da zvaničnici koordiniraju odbrambeni rad sa saveznicima.

Američka vlada je u petak uvela sankcije iranskoj obaveštajnoj agenciji i njenom rukovodstvu kao odgovor na sajber napad na Albaniju. NATO i Evropska unija takođe su osudili taj napad i podržali potez Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.