Ambasada SAD u BiH tvrdi da su spremni da odgovore na antidejtonske postupke Dodika 1Milorad Dodik i Majk Marfi Ilustracija: Nezavisne

Ambasada SAD u BiH je danas ocenila da najava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će taj entitet BIH doneti svoj izborni zakon pokazuje da on i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu zainteresovani za zaštitu prava birača u BiH na slobodne i poštene izbore, uključujući i birača u RS.

„To je takođe u skladu i sa nastojanjima Dodika da stanovnicima RS uskrati ;i druga osnovna prava i slobode, kao što su sloboda govora, sloboda štampe i sloboda okupljanja“, navela je Kancelarija Ambasade SAD za odnose s javnošću.

U saopštenju piše da Dodikov stav ne iznenađuje, s obzirom da je, kako su naglasili, poznata prevara u vezi s izborima za predsednika RS iz 2022. godine, što je i pokrenulo sama pitanja o legitimnosti potvrđenih ishoda izbora.

Ambasada SAD u BiH je navela da se već godinama trudi da zajedničkim snagama s organizacijama civilnog društva i biračima u Bosni i Hercegovini, kao i s međunarodnim partnerima, ukazuju na nedostatke u vezi sa integritetom izbornog procesa u BiH.

„SAD, kao i mnogi njihovi međunarodni partneri, pozivale su i pozivaju domaće političke lidere da usvajanjem zakona o integritetu izbornog procesa odgovore na zabrinutost građana BiH koji gube veru u svoju demokratiju“, naglasila je Ambasada SAD.

Ukazali su da političke stranke nisu uspele da ispune ni osnovnu odgovornost koju imaju prema biračima u BiH – da osiguraju da izbori budu slobodni i demokratski.

„Bilo kakav pokušaj nezakonitog uzurpiranja bilo koje državne nadležnosti od strane RS ili druge niže administrativne jedinice, predstavljao bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zakona BiH“, upozorava se u saopštenju.

Istakli su SAD dale do znanja da su spremne da odgovore na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera i da će podržati postupke visokog predstavnika s tim ciljem.

„Nadamo se da će i drugi međunarodni prijatelji BiH učiniti isto. Nećemo nagađati koje bismo radnje mogli preduzeti kao odgovor na takve pretnje. Sjedinjene Države će, kao i uvek, odgovoriti u vreme i na način po svom izboru“, poručila je Ambasada.

Dodik je u sredu najavio da će Republika Srpska doneti svoj Izborni zakon koji će, kako je naveo, biti u skladu sa Ustavom BiH i RS.

Po njegovim rečima, Izborni zakon RS će po hitnom postupku biti upućen u NSRS na usvajanje, a dodao je da taj zakon „neće zadirati u izbor člana Predsedništva iz RS i poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH“.

Predstavnički dom Parlamenta BiH je prošle sedmice po hitnom postupku usvojio izmene i dopune Izbornog zakona BiH, koje bi trebalo da unaprede integritet izbornog procesa i spreče izbornu krađu.

Taj zakon su podržale sve stranke u državnom parlamentu, osim Saveza Dodikovog nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH.

S obzirom da SNSD i HDZ BiH imaju kontrolni paket u Domu naroda BiH, pretpostavlja se da će taj zakon biti oboren u tom domu parlamenta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari