Burić povukao kandidaturu za VDT-a 1Dražen Burić Foto: Arhiva/Skupština CG

Kandidat za Vrhovnog državnog tuzioca (VDT) Dražen Burić,povukao je kandidaturu za tu funkciju, ocenjujući da je njegov izbor za VDT-a u potpunosti obesmišljen.

Burića, koji je trebalo danas da bude saslušan na sednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, za tu funkciju predložio je raniji saziv Tužilačkog savjeta, javlja Radio-televizija Crne Gore.

“Nakon više od 30 godina provedenih u državnotužilačkoj organizaciji i obavljanja poslova državnog tužioca na svim instancama Državnog tužilaštva, predlog ranijeg sastava Tužilačkog savjeta da budem izabran na funkciju VDT-a, čini mi veliku čast, ali i priznanje za moj dosadašnji odgovoran i profesionalan rad”, naveo je Burić u izjavi o povlačenju dostavljenoj Odboru.

On je podsetio da je predlog Tužilačkog saveta upućen Skupštini Crne Gore 29. jula prošle godine, pre gotovo godinu.

“U tom periodu Skupština, koja je saglasno odredbama člana 135 Ustava Crne Gore, nadležna za izbor VDT-a nije sprovela Ustavom predviđenu procedure, niti su poslanici imali priliku da se izjašnjavaju o utvrđenom predlogu”, kazao je Burić

On je rekao da, imajući u vidu poruke poslate prethodnih nedelja, kroz izjave određenih poslanika – članova Odbora u vezi sa izborom VDT-a, ceni da je predstojeća skupštinka procedura povodom dostavljanog predloga Tužilačkog saveta za njegov izbor u potpunosti obesmišljena, jer je ishod tog postupka već najavljen.

“Više puta su poslanici iz različitih poslaničkih klubova ovaj predlog javno karakterisali kao prepreku i odugovlačenje na putu postizanja “političkog dogovora” za izbor VDT-a, čime su jasno izneli stav da je za njih odlučivanje o dostavljenom predlogu bespredmetno i da predstavlja gubljenje vremena do raspisivanja novog javnog poziva”, naveo je Burić.

On je kazao da povlači prijavu na javni poziv Tužilačkog saveta “kako bi uvažene poslanike i sebe poštedio bespotrebnog iscrpljivanja kroz sprovođenje procedure saslušanja pred Odborom, a samo radi zadovoljenja forme”.

“Ostajem ponosan na činjenicu što je predlog da budem izabran na čelnu funkciju državno-tužilačke organizacije dat od strane kako državnih tužilaca, tako i uglednih pravnika – dva univerzitetska profesora, bivšeg VDT-a i bivšeg sudije Vrhovnog suda Crne Gore, koji su eminentni, uvaženi i zaista priznati pravni stručnjaci”, rekao je Burić.

On smatra da je izbor VDT-a u najkraćem mogućem roku od neprocenjivog značaja kako za državno-tužilačku organizaciju, tako i za državu Crnu Goru, na njenom putu učvršćivanja vladavine prava i evropskih integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.